Travaliu „fals” sau real? Testul apei

1996 facut de Hadad.

Daca travaliul se opreste stand in apa, avem de-a face cu un pretravaliu, sau travaliu FALS, iar daca mamica iese din apa si ii repornesc contractiile, atunci intr-adevar s-a pornit procesul de-adevaratelea si este timpul sa se pregateasca pentru nasterea propriu-zisa.

IMERSIE IN APA SAU DOAR DUS CALD?

IMERSIA IN APA a gravidei este incurajata doar dupa o dilatare a colului de aproximativ 5-6 cm, deoarece altfel contractiile s-ar putea rari. Multe spitale din lume folosesc aceasta regula de a nu permite gravidei intrarea in apa inainte de dilatatia de 5-6 cm. Acestia spun ca intrarea in apa prea devreme poate opri un travaliu nu prea inaintat in dilatatie.

Un studiu efectuat de (Eriksson, Mattson and Ladfors 1997) a aratat ca, daca gravida intra cu dilatatie peste 5 cm in apa, travaliul avanseaza si se scurteaza considerabil fata de cele care nasc pe uscat, iar nevoia sau cerintele pentru o analgezie sau anestezie se reduc drastic. In momentul imersiei in apa, corpul produce niste neuropeptide care au efect anesteziant – ENDORFINELE, care blocheaza hormonii stress-ului si maresc volumul de oxitocina endogena a corpului, ceea ce da senzatia de ANESTEZIE a corpului.

Dar, din nou, exista si varianta ca dilatatia sa nu fie inaintata, insa intratul in apa pentru mama sa fie un prilej minunat sa se destinda si sa-si relaxeze corpul tensionat, si atunci travaliul isi va continua dupa iesirea din apa o dilatare mult mai eficienta decat cea de pana atunci.

DUSUL CALD. Sunt doule, moase si cadre medicale care sugereaza dusul cald atunci cand dilatatia nu este foarte avansata (adica pana in 5 cm), dus cald care are acelasi efect analgezic, fara sa existe insa pericolul incetinirii travaliului. Deci o varianta buna de relaxare este si dusul/dusurile la inceputul travaliului, pentru ca ele nu vor afecta mersul eficient al inaintarii travaliului.

Oricum, fiecare situatie este speciala si ar trebui tratata individual, pentru ca fiecare nastere este diferita. Sugerez ca mamica in travaliu sa faca cum simte si daca isi doreste sa intre in apa ca sa se relaxeze pentru putin timp, s-o faca pur si simplu, mai ales la experimentarea unor dureri de spate/mijloc sau solduri. Iar daca va simti ca contractiile incetinesc, sa iasa din nou din apa. Dilatarea colului in ritmul propriului ei corp va continua dupa iesirea din bazin. Exista mame care dupa doar o ora sau doua de imersie in apa, se dilata pana la 10cm intr-un ritm galopant pentru ca corpul lor se relaxeaza, si atunci dilatatia se desfasoara fara niciun fel de piedici.

Vezi și

Circulara de cordon nu este indicatie de cezariana.

Sa nu mai aud, ca va lasati pacalite ca nu puteti naste natural cu circulara de cordon.

Call Now Button