Mitul nr.7: Clasica epiziotomie, necesara in apa? – Nu – 8 Mituri ale nasterii in apa

Nasterea in apa reduce drastic incizia vulvei, adica a epiziotmiei atat de temuta de femei pe buna dreptate, pentru ca tesuturile pernieale se relaxeaza si devin moi si elastice si foarte vascularizate. Epiziotomia se foloseste in ziua de azi din pacate ca si interventie standard, indiferent daca este sau nu nevoie, intr-un procent ingrijorator de 95%. Dupa parerea multor mame, moase si chiar si obstetricieni experimentati, epiziotomia este o mutilare a organelor genital feminine. Multe femei prefera o fisura naturala decat o incizie, pentru ca prin fisura/ruptura vasele de sange majore sunt ocolite, iar suturarea sau lipirea la vindecare se va produce mult mai usor decat in cazul taierii cu foarfecele. Doar in foarte rare cazuri o epiziotomie trebuie efectuata pentru a feri corpul de incidente mai grave.

Aveti dreptul sa refuzati acest tratament “profilactic” standard.  Ca si statistica, 57% din mamicile subacvatice au nascut cu perineu intact, pe cand cele care au nascut pe uscat au fost doar in proportie de 36% cu perineu intact. (Wooley 1995 and Schneider1996)

Perineul se comporta in apa mult mai relaxat, mai maleabil mai elastic decat pe uscat. Si este normal sa fie astfel, pentru ca apa calduta inmoaie tesuturile si le face mai elastice, iar perineul se va putea intinde pentru a perminte trecerea fatului fara rupturi sau fisuri. Combinatia perfecta a pozitiei verticale a femeii, cat si fiind libera sa aleaga cum sa stea in timpul expulziei, suportul apei si calmul si relaxarea mamei, si mai ales libertatea ei de a alege cand si cum sa impinga atunci cand simte nevoia, au dovedit ca perineul poate ramane intact mai ales la nasterile sub apa. S-a facut un studiu privind frecventa utilizarii epiziotomiilor in timpul nasterii subacvatice, si s-a constatat ca e o cifra absolut imbucuratoare, adica egala cu zero. (Burn and Greenish1993; Garland and Jones 1997)

Lasa un Comentariu

975 views

Start typing and press Enter to search