Bine ai venit in lumea nasterilor frumoase si implinitoare!
0744 641 558
ditta@dittadepner.ro

Malina Chirea, Bucuresti

  • Comments: 0
  • Posted by: DD.Admin

După vreo 7 luni de pregătiri, acum 2 săptămâni am născut natural nemedicamentat, primul nostru copil.
Sunt foarte mândră de mine!: D
Travaliul a durat 14 ore, din care dureroase au fost ultimele 2 -3 ore. El a început la 7 dimineaţa şi s-a încheiat la 21.14 cu venirea lui bebe Mihai.
Câteva lucruri despre travaliu diferite faţă de informaţiile disponibile general:
1. Travaliul nu este un chin cu ţipete şi înjurături aşa cum vedem prin filmele americane proaste*. Eu am reuşit să dorm în travaliu, am mâncat masa de prânz şi am glumit cu doula şi soţul meu despre prăjiturile din Amsterdam.: P
2. Nu se întâmplă lucruri scârboase în travaliu. Nu e cu sânge pe pereţi. De fapt, soţul meu trebuia să mă creadă pe cuvânt că am contracţii. Până la expulzie nu a văzut mai nimic.
3. Pentru mine ultimele ore au fost dureroase pentru că am avut o expulzie grea. Altfel, naşterea putea fi mult mai uşoară. Atenţie, eu nu am avut niciun fel de anestezic.
4. Soţul meu şi-a dorit să fie alături de mine. După cum chiar el mi-a spus: “cum era să te las singură tocmai acum?” Faptul că el m-a încurajat în timp ce bebe ieşea, mi-a dat forţă spre final. Şi l-a ajutat şi pe el. Indragosteala de după naştere, cea care se spune că aparţine mamei, a fost acum a ambilor părinţi.
Dar, hai să o luăm cu începutul:
Naşterea naturală a fost pentru mine un mare bau-bau şi mi-era teamă de durerea de naştere aproape cum mi-e teamă să fac bungee jumping.
Pe tot traseul celor 9 luni am întâlnit o grămadă de femei care au trecut la rândul lor prin aceeaşi panică. Multe dintre ele nici nu au avut curajul să încerce o naştere naturală.
Pe măsură ce am strâns informaţii despre cele 2 variante – naturală vs cezariană – am înţeles că ar trebui să lucrez mai degrabă de teama mea de naştere, decât să mă las pe “mâna” bisturiului.
Iată cum a fost experienţa mea:
1. În primul rând, m-am pregătit cât am putut de bine:
* Am făcut yoga prenatal.
* Am fost atentă la nutriţie şi am luat suplimente organice.
* Mi-am făcut analize şi eco (fără să exagerez cu mersul la doctor).
* Am fost la cursuri despre sarcină, naştere, psihologia copilului.
* Am învăţat să respir în contracţii şi să mă bucur – serios vă spun – de venirea contracţiilor (doar ele erau vestitorii întâlnirii cu bebe, nu?). Până la dilataţie 7 – 8, am reuşit să fac lucrul ăsta, în ultimele 2 – 3 ore contracţiile au fost prea puternice ca să mai fiu cu totul prezenţa în timpul lor.*
* Am căutat să cunosc cât mai multe mame şi femei care au experienţă pozitivă în domeniu.
* Şi mai ales, am făcut multă dezvoltare personală. Fiind pasionată de domeniu de mai bine de 7 ani, am înţeles că mintea este o maşinărie excepţională care ne poate bloca sau ajuta într-un proces, depinde de gândurile pe care le asociem acestuia.
2. Am căutat cea mai bună clinică pentru ce îmi doream. În cazul meu, a fost Clinica Medlife Eva Braşov pe care o recomand oricărei viitoare mame.
Doctorii sunt experimentaţi şi foarte empatici, asistentele şi moaşele te ajută mult inclusiv după naştere (pentru a trece cu bine de primele zile de alăptat).
Am avut libertate în travaliu: fie la duş, fie pe scaunul de naştere, fie în bazinul de naştere, pe pat, pe lângă pat. În fine, oamenii sunt deschişi la minte. În multe spitale, mai ales de stat, gravida trebuie să stea la pat în travaliu – cred că aş fi murit să mă pună să fac asta, mai ales că am mers pe o naştere nemedicamentata (adică fără anestezie).
Am născut în lumină difuză. Lumina puternică din sala de naşteri normală deranjează atât de mult copilul, încât rămâne cu o traumă legată de acest lucru.
Şi, mai ales, copilul mi-a fost pus pe piept imediat după naştere. Cordonul ombilical a fost tăiat după ce nu a mai pulsat. Bebeluşul a stat cu noi în salon pe parcursul zilelor următoare şi imediat după naştere.
Soţul meu a putut dormi cu noi. Am avut la dispoziţie un salon aranjat mai degrabă ca o cameră de hotel, tocmai pentru a nu da impresia că sunt internată într-un spital. Cei de la Eva consideră că a fi gravidă nu este egal cu a fi bolnavă. Sunt total de acord cu ei.
(PS: Toate astea la jumătate de preţ faţă de Bucureşti, în cazul în care vă imaginaţi că a fost ceva scump.)
3. Am apelat la o doula. Mihaela Drilea a fost alături de mine şi în timpul travaliului, şi înainte. Pentru mine a fost foarte important să am lângă mine un om care ştie exact care sunt etapele procesului, când să intru în cadă, când să mă mai duc pe la duş, când să împing. Mihaela mi-a făcut şi un masaj pentru destinderea pelvisului şi m-a ajutat să îmi coordonez respiraţia.
4. Soţul meu a fost prezent la travaliu şi expulzie. În timp ce eu mă simţeam obosită şi copleşită, Andrei mă ţinea de mână şi sărea în sus şi în jos: “Iese honey, iese! Uite îi văd capul, mai e un pic! Hai iubita mea, mai împinge o dată!” Entuziasmul lui m-a încărcat şi pe mine, mi-a dat forţă.
În concluzie, acum avem o minune care a venit perfect sănătos şi a dormit câte 2 ore din prima noapte şi câte 4 din următoarea.
La vreo 2 – 3 ore după naştere, eu m-am dus la baie. Am avut câteva fisuri/zgârieturi vaginale, dar nu m-am rupt. Acum, la 2 săptămâni, burta aproape mi s-a retras şi kilogramele au început să scadă rapid. Sigur, acest ultim fapt se datorează în primul rând alăptatului exclusiv. Mai aştept vreo 2 săptămâni şi mă apuc de yoga.:)
Nu zic că a fost uşor. După cum scriam mai sus, m-am pregătit 7 luni pentru naştere şi cu toate astea pe finalul travaliului am avut momente când ceream analgezice şi spuneam că nu mai pot. Moaşa însă m-a liniştit rapid: “toată lumea ne cere asta la final.” Durerea a trecut instant când l-am văzut pe bebe, iar eu am rămas cu o încredere mai mare în forţele mele şi satisfacţia că am reuşit.
Vă spun toate lucrurile astea pentru că eu cred că se poate să avem copii sănătoşi, liniştiţi şi fericiţi din prima zi. Şi mai cred că toţi părinţii îşi doresc asta.
Aşa că, drage mame, eu nu sunt un expert şi vă zic următorul lucru bazat doar pe experienţa mea unică: dacă puteţi, naşteţi natural şi alăptaţi-vă copii de la sân. Eu aş face-o din nou, oricând!:)
* adăugat la sugestia soţului, ca să nu se înţeleagă că travaliul e ceva uşor!

Lasă un comentariu!

avatar