Despre Carmen Căpriță
Educator prenatal „Renașterea”

Sunt Carmen Căpriță, psiholog și doula și în primul rând mămica unei fetițe adorabile, născută natural, nemedicalizat, în apă.

Am terminat facultatea de psihologie, am facut diverse formari in domeniul psihologiei, am obtinut atestatul de libera practica in psihoterapie si hipnoza ericksoniana, iar acum fac consiliere si psihoterapie individuala si de cuplu. Am fost intrebata de foarte multe ori de ce “psihologie”? Pentru ca psihologia iti creeaza baza de a putea intelege ce se petrece in mintea umana, pentru a putea ajuta sufletul. Asta cred eu, acesta este motivul pentru care dupa terminarea facultatii de psihologie am simtit ca trebuie sa fac mai mult, sa caut mai mult, sa citesc, sa merg la cursuri de dezvoltare personala. Sunt atrasa de terapii alternative, am fost initiata in reiki in urma cu trei ani, exact inainte de a ramane insarcinata.

Nasterea fetitei mele a fost momentul in care mi-am dorit sa am un megafon, sa strig atat de tare incat sa ma auda toate viitoarele mamici cat de frumoasa poate fi nașterea. Imediat dupa ce am nascut am spus ca eu as mai putea naste inca 10 copii in acelasi fel.

[njwa_button id=”2082″]

CURS BURTICI: 4 zile in weekend
15-16 și 22-23 ianuarie 2022
9-10 și 16-17 aprilie 2022

Sunt Carmen Căpriță,mama a unei fetițe de 9 ani, născută natural în apă cu ajutorul autohipnozei. Am avut o sarcină blândă, o naștere atât de intuitivă, cu o curgere lină, rapidă și ușoară, încât mi-am dorit să pot povesti multor femei că se poate și altfel decât cu frici, griji și durere.

Acesta a fost motivul inițial care a stat la baza formărilor si cursurilor în domeniul nașterii.

Ulterior, am învățat și am trăit ca si Doula, peste 100 de travalii, toate fascinante, dintre care unele mai blânde, dar altele care ne-au zguduit pe toți din temelii.

Am învățat despre impredictibilitatea travaliului și a nașterii.

Există sute de factori, cunoscuți și necunoscuți, care stau la baza comportamentului și reacțiilor noastre în timpul travaliului, și tot ceea ce am trăit sau învățat la un moment dat influențează nașterea.

Sunt educator prenatal Renasterea cu Ditta Depner, de mai bine de 5 ani. Întotdeauna am fost impresionata de procesul nașterii si de copii.

Aceasta pasiune m-a dus către meseria pe care o practic cu atâta drag, cea de doula – suportul psihologic și emoțional al femeii in timpul sarcinii și al nașterii.

Atunci când particip la o naștere mă simt ca într-un sanctuar, se petrece o minune, un act de mare sfințenie la care eu sunt martoră și pentru care sunt profund recunoscătoare.

Nașterea vine cu multe cadouri, oportunități de a ne descoperi pe care trebuie doar să le observăm. Este un timp special, în care ființezi împreună cu bebelușul tău într-un moment unic, despre care consider că merită pregătit pentru a-l putea trăi cu adevărat în prezentul de aici si acum.

Este o nevoie esențială a femeilor să fie înțelese în procesul acesta de creare a unei noi vieți, un drum inițiatic profund ce presupune o intensă revoluție interioară.

Având ca ajutor și formarea mea în psihoterapie, mă străduiesc ca prin tot ceea ce fac în domeniul nașterii și nu numai, să particip la schimbarea miraculoasă pe care o pot face copiii născuți și crescuți cu blândețe, respect și calm.

Permite-mi să fiu ghidul tău în călătoria de cunoaștere a ta ca femeie ce urmează să nască, antrenându-ți bunăvoința, acceptarea conștientă și compasiunea față de tine în primul rând!

Pregătindu-te pentru naștere, atunci când vei întâlni diverse situații neprevăzute în timpul travaliului, vei continua să faci ceea ce știi și poți mai bine, onorându-te pentru minunea pe care o infăptuiești!

Asadar, minunea mea a venit tocmai pentru a-mi ghida drumul meu ca educator prenatal si doula. Cand am auzit ca Ditta Depner face astfel de cursuri am fost foarte entuziasmata si mi-am spus ca trebuie sa fac acest curs, ca aceasta este forma (cea mai potrivita mie) in care voi putea transmite viitoarelor mamici mesajul meu.
Astfel, am devenit educator prenatal “Renasterea” in luna iunie 2015. Iar in luna Octombrie 2015 am devenit doula, o doula dedicata trup si suflet tuturor femeilor care isi doresc sa le ajut in momentul nasterii.
Sunt recunoascatoare pentru ca am acest privilegiu de a asista la venirea pe lume a unor minuni si fac aceasta de mai bine de doi ani.
Cu ce-mi doresc sa plece mamicile de la cursul Renasterea? Cu dorinta de a naste natural, cu convingerea ca pot face ca nasterea bebelusului lor sa fie confortabila, inconjurata de calm, iubire, acceptare, in armonie deplina cu corpul lor.
Ce-mi doresc eu de la cursul Renasterea? Vreau sa inspir, sa ofer atatea informatii de cate au nevoie viitoarele mamici si viitorii tatici in a alege ca bebelusul lor sa vina pe lume asa cum este firesc, sa traiasca si sa-si aminteasca mai apoi, momentul primei intalniri cu pruncul lor, cu bucurie si emotie.
Vreau sa transmit ca nasterea unui copil, incepand de la conceptie, de la prima bataie a inimioarei sale, pana la venirea lui pe lume este un miracol, iar noi trebuie sa acceptam acest miracol din viata noastra, sa-l lasam sa se intample, nu sa intervenim in diverse moduri. Sa lasam miracolele sa se petreaca si sa ne bucuram de ele!

Cred ca trebuie sa-i dam Cezarului, ce-i al Cezarului! Sa lasam ca nasterea sa redevina un eveniment placut, important in viata femeii. Sa lasam femeile sa traiasca nasterea! Cred ca trebuie sa le amintim viitoarelor mamici ca ele sunt femei si ele sunt cele care nasc, nu medicii. Sunt o mama, o femeie si o doula, care recunoaste ca sunt cazuri in care este nevoie de interventia medicilor, atunci cand este pusa in pericol viata mamei sau a bebelusului, insa acelea se numesc situatii speciale. Dar de cele mai multe ori, nasterea prin cezariana ori medicalizata, a devenit din pacate, o rutina a medicilor, datorita poate neinformarii femeilor sau a ”modei”.

Intr-adevar nu mai suntem in Evul mediu, dar oare stiti dragi mamici, dragi cadre medicale care va implicati in actul nasterii cat de mult puteti modifica cursul unei nasteri firesti, cat de mult puteti interveni in ordinea firesca a Universului prin toate actiunile nepotrivite, uneori chiar abuzive? Raspunsul pe care vi-l pot da eu este ca uneori, din pacate, toate aceste interventii, nelasand femeia (daca si ea si bebelusul sunt în siguranta) sa-si asculte instinctele si semnalele corpului, pot duce la tragedii, drame si traume majore.

Nasterea este o experienta implinitoare, este elementul care te intregeste pe tine, ca femeie! Nasterea este calatoria, la finalul careia vei intalni persoana pe care o vei iubi neconditionat toata viata ta! In viziunea mea nasterea este o revelatie, este inceputul unei noi vieti, atat a mamei, a bebelusului cat si a familiei. Este un moment de bucurie, asa trebuie privita nasterea, cu bucurie nu cu frica! De aceea cred ca cea mai potrivita cale de a veni pe lume a unui bebelus, este cea naturala, fara interventii si obstacole.

Cred ca orice femeie poate naste natural, daca este suficient de bine informata si nu exista cauze reale de natura medicala care sa impiedice acest act atat de firesc. Trebuie sa ai incredere in corpul tau, pentru ca el stie ce trebuie sa faca pentru a aduce pe lume un bebelus! A fi feminine, inseamna a crede in perceptiile noastre, chiar daca sunt diferite de ale celorlalti, a ne increde in intuitii si instincte! Nasterea asa se petrece, instinctual! Noi nu trebuie ss facem decat sa ne lasam purtate de acest val al corpului nostru care a fost programat perfect pentru a naste. Inseamna sa renuntam la a mai controla totul in jur si in noi! Este momentul de glorie al femeii! Dragi femei, facem un lucru minunat, unic, dam nastere pruncilor nostri! Ei isi doresc sa fie intampinati cu blandete, cu calm, dragoste! Cum ar fi ca toti bebelusii din lume sa vina cand vor ei, cum vor ei, sa fie imbratisati si alaptati imediat dupa nastere? Cred ca ar fi o lume plina de iubire, o lume careia i se da o noua sansa! Sta numai in puterea noastra sa facem acest lucru! Sa fim noi schimbarea pe care ne-o dorim, aaa vom face o lume mai buna, iar copiii nostri merita tot ce e mai bun! Daca mamele ar stii ca toata viata copiilor lor depinde de nastere, atunci sigur ar trata-o cu mult mai multa responsabilitate. Numeroase studii dovedesc ca dezvoltarea personalitatii copilului depinde de momentul de maxima importanta al nasterii si al atasamentului imediat după nastere. Un copil care prezinta un tipar de atasament caracterizat de siguranta, va fi un copil fericit, multumit si care va fi mult mai putin solicitant pentru parinti decat un copil care prezinta un tipar de atasament caracterizat de nesiguranta. Acest tipar de atasament se formeaza in momentul separarii sau al atasarii bebelusului de mama imediat după nastere. Bebelusii de azi, vor fi adultii de maine! Eu imi doresc ca ei sa fie copii, tineri si adulti fericiti, fara frici, angoase si anxietati! Asadar, dragi viitoare mamici, nasterea va apartine voua si copiilor vostri, alegeti informat si responsabil modul in care vreti sa se petreaca!

P.S. Povestea nasterii fetitei mele o veti afla la curs, v-as putea vorbi zile intregi despre acele 45 minute in care am nascut. Trece mai mult timp sa povestesc decat a durat nasterea in sine.

Carmen Căpriță – Telefon: 0724 592 066 / E-mail: carmen.caprita@gmail.com

Sau înscrie-te completând formularul de contact

[njwa_button id=”2082″]

Write a comment