Sigiliul uterului in timpul sarcinii

Dopul gelatinos este un mucus de o consistenta mai groasa, secretat de colul femeii in timpul sarcinii, pentru a proteja interiorul uterului, in care se formeaza si se dezvolta o noua viata.
Acest sigiliu gelatinos contine anticorpi, capabili sa neutralizeze bacterii sau alti agenti patogeni, care ar putea cauza aparitia diferitelor dezechilibre micro biologice in habitatul bebelusului, in cele 9 luni de dezvoltare.
Dopul gelatinos incepe sa se formeze imediat dupa aparitia sarcinii si ajunge la marimea maturitatii sale, doar la sfarsitul primului trimestru de sarcina.
Acesta actioneaza ca o bariera protectoare chiar la intrarea in col, la capatul vaginului, pana ce cervixul incepe sa se inmoaie si sa se dilate, la inceput de travaliu sau oricand spre finalul sarcinii.
Acest sigiliu uterin, odata pierdut, se poate regenera oricand in timpul sarcinii, chiar daca s-a dislocat din cauza dilatatiei colului, inaintea inceperii travaliului.
O femeie insarcinata poate pierde dopul gelatinos, chiar si de mai multe ori in timpul celor 41 de saptamani de purtare a pruncului in pantec.
Deci ai incredere in corpul tau, care stie exact ce sa faca, in oricare dintre cazuri. Daca trupul nostru nu ar fi continut aceste capacitati fantastice de auto-regenerare, ne-am fi sins de mult, ca si civilizatie.
Asadar, sigiliul uterin se poate pierde oricand in sarcina, indicand doar o miscare sau o dilatare la nivelul colului.
Colul, sau poarta de intrare in casa bebelusului tau, pazit de acest asa-numit dop gelatinos, se afla chiar la capatul vaginului si isi schimba pozitia, consistenta si mai ales lungimea in functie de starea emotionala a mamei. Cervixul poate fi mai lung, atunci cand femeia este la menstra, se scurteaza cand traieste o stare de placere si se sterge si dilata cand este excitata sau cand naste.
Cu cat femeia este mai incordata si tensionata, cu atat colul este mai rigid si se pozitioneaza foarte jos in vagin.
Cu cat femeia este mai relaxata, bine dispusa, plina de incredere si voioasa, cu atat colul este mai flexibil si maleabil, permitand o dilatarea a sa.
De aceea, in sarcina, colul isi schimba caracteristicile in functie de starea de bine a mamei.
De multe ori, femeia insarcinata poate pierde dopul gelatinos din cauza stress-ului care creeaza contractii inainte de vreme, ca si semnal de alarma. Aceste contractii se pot finaliza din pacate si cu o nastere prematura, ceea ce nimeni nu isi doreste.
Daca observi in timpul sarcinii pierderea sigiliului, ar fi bine sa lasi toata agitatia si sa te calmezi, facand o baie calda si relaxanta, conectandu-te la bebe si la corpul tau, care iti aduce aminte ca porti o viata in pantec, si care are nevoie de mai multa atentie acum.
Dopul gelatinos poate atinge o lungime de 3,5-4,5cm. Il poti observa, daca ai noroc sa-l vezi, atunci cand se va elimina, in forma intacta sau desfacuta, in mai multe bucati, in slip sau direct in toileta, la mictionare.
Sigiliul uterin poate arata foarte diferit, de la femeie la femeie, de la o sarcina la alta, variind ca si colorit, de la un crem spre alb translucid, la un maroniu sau beige, cu striatii rosiatice sau roz, asemanandu-se cateodata si cu un cheag compact de sange rosiatic.
Cele mai multe burtici, nu sesizeaza cand pierd sigiliul gelatinos inainte de nastere sau chiar si in timpul travaliului. Deci pierderea lui, poate fi sau nu, un semn de inceperea nasterii. Dar cu siguranta este un semn clar de miscare la nivelul colului.
Consistenta sigiliului uterin se aseamana cu o gelatina sau cu albusul lipicios si mai gros al unui ou de gaina.
Poti pierde dopul gelatinos si cu cateva saptamani bune inainte de nastere sau chiar cu cateva ore inainte de expulzie. Indiferent de momentul in care se intampla, va fi un lucru absolut nedureros si firesc.
Dupa pierderea dopului nu urmeaza nicidecum sangerari ca la menstra, ci poate doar o mica patare cu sange a chilotului, ca semn ca se instaleaza nasterea.
Fii doar atenta la semnele corpului tau, conecteaza-te cu bebe si cu procesul firesc al nasterii si ai incredere. Totul se va intampla in ritmul in care bebe si tu aveti nevoie.
Evita examinarile vaginale incepand cu saptamana 34, ca sa nu deranjezi sigiliul bebelusului. Astfel vei evita ocazia ca medicul sa-ti provoace nasterea, prin decolarea membranelor (patrunderea cu degetele prin col si dezlipind sacul amniotic de cervix – o procedura foarte incaziva si dureroasa, care intra la categoria clara de violenta obstetrica).
Nimeni, in afara de partenerul tau, nu are ce cauta acolo, in vagin, mai ales dupa saptamana 34, stiind ca interactiunile amoroase romantice in timpul sarcinii sunt permise. La fel sunt permise si baile in apa calda dar nu fierbinte.
Investigarea colului prin tuseele vaginale facute de medic sau moasa pentru constatarea dilatatiei, nu iti vor spune niciodata, cand sau in cat timp vei naste.
Pentru ca nasterea avanseaza doar in functie de emotiile traite de tine, de siguranta , relaxarea, conectarea si increderea pe care le simti, in acele momente.
Informeaza-te complet, ca sa-ti cunosti optiunile.

Vindecarea Traumei


Vino la singurul curs holistic de pregatire pentru nastere, care iti va spulbera in cele 4 zile orice frica si iti va reda increderea si puterea pierduta in tine si pruncul tau.
:dittadepner.

Vezi și

Circulara de cordon nu este indicatie de cezariana.

Sa nu mai aud, ca va lasati pacalite ca nu puteti naste natural cu circulara de cordon.

Call Now Button