Astazi este 8 Martie si aprecierea indreptata spre femei ia forma palpabila: flori, ciocolata, o iesire in oras, un “lasa ca spal eu vasele” sau alte gesturi dragute. Dar noi consideram ca a venit timpul sa ne intelegempe noi insine ca femei si sa ne acceptam valoarea, sa fim respectate si apreciate si nu doar in luna dedicata.
Am ales sa va dedicam voua, femei minunate de pretutindeni, articolul acesta, in aceasta zi pentru ca speram ca energia feminina deja prezenta acum sa va inspire sa prindeti curaj, sa va cereti drepturile, sa puneti toate intrebarile potrivite si mai ales, sa luati atitudine si sa va implicati.
De ce Roses Revolution?
Nu este deloc un secret ca violenta obstetrica exista in Romania anului 2018. Este chiar destul de des intalnita, chiar daca multe femei nu stiu sa ii spuna pe nume. Recunosc doar cu tristete ca s-au simtit umilite, lezate, pacalite sa accepte proceduri pe jumatate explicate. De multe ori prefera sa nu isi aminteasca cum a fost la nasterea copilului lor. Este greu sa traiesti cu senzatia ca nasterea a fost un chin. Sa iti amintesti uneori chiar de ziua lui, a copilului tau drag, cat de greu ti-a fost, cat de tare ai avut nevoie de sprijin si o vorba buna si apoi sa petreci timp ca sa fugaresti amintirea din minte.
Desi poate ne-am obisnuit ca astfel de expriente constituie realitatea, le punem pe seama “sistemului” sau a faptului ca am avut “ghinion” trebuie sa ne dezvatam de ele. Si mai mult sa actionam atunci cand se petrec. Oricat de greu ar fi. Pentru ca daca nimeni nu actioneaza, atunci lucrurile se vor petrece in acelasi mod in continuare.
Speram ca prin amploarea pe care o castigam an de an cu aceasta campanie, sa putem facilita si genera impreuna cu voi schimbare pozitiva in ceea ce priveste nasterea in Romania.
Ce s-a petrecut cu Roses Revolution 2018?
Anul trecut am depus eforturi pentru a aduce mai aproape femeile de cei care activeaza in domeniul nasterii, fie ca vorbim de educatori prenatali, de doule sau moase. De asemenea am oferit si prilejul ca vocea fiecarei femei sa fie auzita.
Pentru prima data am reusit sa strangem 84 de astfel de persoane care sa participe in implementarea campaniei #stopviolentaobstetrica in Romania. Asadar, vocilor celor care au inceput campania initial – fetele din Cercul Doula Holdvirag, ulterior ajutate de Ditta Depner si Monica Neda – li s-au alaturat vocile celor care lucreaza in domeniul nasterii sau care au preocupari in acest sens. Pentru prima data, s-a format coeziune si campania a ajuns in mai multe orase si in presa locala si publicatii nationale.
Pe aceasta cale le multumim tuturor fetelor care au contribuit la implementarea campaniei si celor care s-au alaturat si au ajutat, prin renumele lor ca Roses Revolution sa ajunga la cat mai multe mamici si viitoare mamici.
Roses Revolution 2018 pe Romania – in cifre
In cifre articolele publicate insumeaza total aproape 10.000 de afisari unice in ce 5 zile de campanie (din cele aflate sub supravegherea cetralizata de campanie). Numai articolul publicat de Cristela Georgescu avand 3924 de afisari!
Iata lista de articole publicate in campania de anul acesta:
Conteaza cum te simti cand nasti? CONTEAZA! de Cristela Georgescu
AmNascutAcolo.ro sprijina Revolutia Rozelor 2018: Miscarea globala a femeilor impotriva violentei obstetrice
Revolutia rozelor: O miscare globala a femeilor impotriva violentei obstretice comunicat preluat de superbebe.ro
Revolutia rozelor: O miscare globala a femeilor impotriva violentei obstretice comunicat preluat de Codruta Brustur
Revolutia rozelor: O miscare globala a femeilor impotriva violentei obstretice comunicat oficial publicat de Iulia Vaida
Revolutia rozelor: O miscare globala a femeilor impotriva violentei obstretice comunicat oficial publicat de TeleM
Revolutia rozelor: O miscare globala a femeilor impotriva violentei obstretice comunicat oficial preluat de Ina Lupu
Revolutia rozelor: O miscare globala a femeilor impotriva violentei obstretice comunicat oficial preluat de centrul willing.ro
Insumat, toate videourile si live-urile incluse in campanie au strans aproximativ 100.000 de vizualizari pana in prezent, ele ramanand surse valoaroase de informare pentru viitoarele mame.
Imaginile si infograficul concepute pentru campanie au fost preluate de foarte multe persoane, din pacate din cauza setarilor individuale de privacy, nu s-au putut monitoriza. Dar suntem aproape sigure ca macar una din prietenele tale a avut trandafirul nostru la poza de profil in perioada campaniei.
Pagina Roses Revolution si-a triplat audienta si interactiunea anul trecut.
Avem acum 524 de likes, iar audienta pe pagina a fost cu 347% mai buna decat in anul precedent. Am avut postari nesponsorizate care au ajuns la 2000 de vizualizari individuale. In continuare am primit marturii despre experientele la nastere ale femeilor care au simtit nevoia sa impartaseasca povestea lor. Pot fi consultate pe pagina oficiala The Roses Revolution – Revolutia Rozelor.
Aceste cifre ne bucura extrem de mult deoarece ne dovedesc ca o miscare ca aceasta este binevenita si poate genera momentum suficient cat sa ducem lucrurile din on-line in offline.
In Sighisoara si Oradea mame ce au suferit traume sau tratament necorespunzator la nastere, s-au intalnit si au depus trandafiri roz la institutiile unde s-a intamplat incidentul. Aceasta este miscarea reprezentativa la nivel international pentru Revolutia Rozelor. Este atat un act de curaj pentru femeie – sa isi infrunte trauma – cat si unul de vindecare. Odata cu trandafirul incearca sa lase si experienta neplacuta in urma si sa isi vindece sufletul. Uneori se intampla. Alteori urmele sunt prea adanci.
Sondajul ” Cum isi doresc femeile din Romania sa fie experienta nasterii?”
Punctul culmininat al campaniei din ultimul an a fost sondajul lansat pe parcursul a 3 zile. Prin acesta ne-am dorit sa aflam care sunt dorintele si nevoile fizice si emotionale ale femeilor in momentul travaliului, nasterii si in perioada post-partum, cat sunt in maternitate. In mini-studiul lansat am pus intrebari care sa ne arate cum isi doresc femeile din Romania sa fie experienta nasterii. Pe parcursul a 3 zile chestionarul a fost deschis completarii si a primit raspuns din partea a 1025 de femei.
Sondajul a surprins o perspectiva unica deoarece o parte din femeile care ne-au raspuns au nascut in strainatate sau au avut o nastere in Romania si una inafara tarii. Exista diferente clare si nu in ariile in care ne-am astepta (dotari, materiale, aparatura medicala, spatiu), ci in ceea ce priveste sprijinul, atitudinea personalului si libertatea de decizie asupra propriului corp si propriului copil. Sondajul ne vorbeste despre nevoile simple pe care le au femeile in acele momente: sa fie tratate bland, incurajate, sa se simta in siguranta, sa simta ca pot refuza proceduri pe baza fara ca acest lucru sa atraga antipatie.
Iata cum arata rezultatele pe scurt.
Medicul ideal din punctul de vedere al romancelor indeplineste urmatoarele criterii, in ordinea importantei reiesite din chestionar:
Intrebate in ce masura optiunile lor au fost respectate in sarcina, la prima vedere suntem confruntati cu o statistica destul de buna. Se pare ca in 36% din cazuri au fost aplicare cateva din optiuni. Si mai mult avem procentaje ridicate (9,56% respectiv 30,15%) si la celalate doua variante de raspuns – “in totalitate” si “in mare masura”. Cu toate acestea, la o analiza mai detaliata, suntem fortati sa revedem procentajul. Am introdus o casuta de explicatii ce trebuia completata de fiecare femeie pentru procentajul acordat. Astfel reiese ca: procentajele ridicate se datoreaza nasterilor acasa si celor din strainatate. Pe locul doi ca si explicatie in cazul optiunilor pozitive apare foarte des cuvantul “dar” insotit de explicatii precum “pentru ca am fost insistenti”, “pentru ca le-am cerut insistent” “am fost fermi” “am ramas pe pozitie si nu am cedat”, reiesind ca aceste optiuni nu au fost aplicate ca fiind parte din protocolul standard, mai degraba au fost optiuni pentru care s-a insistat.
“Regret ca nu am stat sa nasc acasa primul copil. M-am ales cu o cezariana „gratuita” care mi-a adus dupa 3 ani si jumatate inca una nedorita. “
“Daca nu as fi avut informatii si din alte surse in afara de medicul meu, probabil si atitudinea mea ar fi fost alta. Insa, am mers la medic cu intentia CLARA de a naste natural, probabil s-a vazut ca sunt informata si nu s-a incercat manipularea mea spre o cezariana. Sunt multe de zis, chiar si asa, tot sunt lucruri care s-au intamplat la nastere pe care nu mi-as mai dori sa le repet. “
“[…] Moasele s-au comportat foarte urat cu mine, m-au bruscat si injosit, asta pana când au fost sunate de o asistenta sa le spuna ca sunt nepoata doamnei de pe ambulanta.”
“Mi s-a refuzat ideea de a avea un plan de nastere pe motivul ca medicul este cel care ia deciziile vis a vis de ceea ce mi se va administra, fiind decizii medicale. “
“Am fost privita ca o nebuna si intrebata daca provin dintr o secta fiindca nu doream administrarea oxitocinei sau a altor medicamente; doctorii vad nasterea ca un proces ce trebuie sa se intample repede si ei nu vor sa stea si sa astepte dupa tine.”
“Investigatiile si vizitele lunare, inspre finalul sarcinii chiar saptamanale, mi-au fost impuse oarecum, ca o conditie..desi bebe era sanatoasa, nasterea naturala nu a mai avut nici o sansa chiar pe finalul termenului din punctul medicilor, deci nu erau motive serioase pentru a grabi cu o cezariana…trist, voi ramane marcata de ceea ce mi s-a intamplat. Si pentru ca am fost constransa, sa accept cezariana 🙁 “
“In timpul sarcinii medicul a parut ca ar fi de acord sa nasc natural, dar la nastere nu a avut rabdare.”
“Poveste trista- nasterea in Bucuresti unde asistenta urla la mine si eu ii spuneam sa vorbeasca respectuos cu mine. Ea urla si mai tare. Pe doctor nu-l interesa decat cum sa ma taie mai repede in conditiile in care nu mi-au masurat corect dilatatia si copilul era deja angajat pe canalul de nastere… “
“Mi-ar fi placut ca toata supravegherea sarcinii sa nu fie atat de medicalizata, sa fii stiut mai din timp sa apelez si la serviciile unei moase. […] “
“Consider ca nu medicul e cel care trebuie sa stea la dispozitia mamei. Personal auxiliar – moase, doule, asistente. Desi moasa imi pare mult mai empatica fata de asistenta. “
“Am avut optiunea de a refuza oricare ecografie sau vizita medicala dar medicul s-a ofensat de fiecare data cand am refuzat recomandarea dumnealui, astfel ca unele proceduri le-am acceptat doar ca sa evit sa il ofensez.“
Ne-a frapat cazul prezentat de una din femeile care ne-au parcurs chestionarul si care a avut parte de ingrijire si nastere in Danemarca. Vi-l lasam aici ca dovada a diferentei de abordare:
“In cazul meu, au fost aplicate aproape toate optiunile deoarece nu am nascut in Romania, ci in Danemarca. Am fost o luna in Romania pe perioada sarcinii, si am mers la o ecografie sa vad bebelusul 3D, insa doamna a descoperit ceva la creier( nu mai retin exact ce anume) si mi-a propus sa merg la un doctor mai specializat pentru a mi spune despre ce e vorba. Bineinteles, ca am plans zi si noapte pana am ajuns la acel medic. La noua ecografie, medicul mi-a spus ca nu e ceva serios si nu va fi afectat fatul, insa mi-a vorbit pe un ton rece si fara nicio expresie a fetei. Cand m-am intors in Danemarca, am intrebat de descoperirea facuta in Romania si ce mi-au transmis cei din Danemarca m-a socat, insa m-au si linistit total: mi-au spus ca de la prima ecografie au vazut ceva la creier , insa nu are niciun efect asupra copilului si ce rost ar fi avut sa mi spuna si mie avand in vedere ca m-as fi intristat degeaba. Chiar m-au intrebat, nu-i asa ca ai fost trista cand ai aflat? Am raspuns afirmativ si ca am plans. Si mi au spus ca ei nu anunta mamele de orice vad ei in ecografii daca nu au afecte asupra copilului sau a mamei, cei 2 trebuie sa stea in liniste si voie buna! Cata dreptate au avut !!! “
Iata care este topul celor mai importante dorinte ale femeilor in legatura cu personalul medical si momentul travaliului, conform rezultatelor:
Cand vine vorba de gradul de incredere pe care femeile il au in cazul personalului medical, lucrurile se schimba fata de punctajul acordat medicilor. Observam o scadere cu 10 procente – adica 60% incredere si daca excludem punctajele acordate pentru experiente in alte tari, ramanem doar cu 42%.
Explorand in continuare gradul de incredere pe care femeile l-au avut in personalul medical pe parcursul sederii in maternitate observam ca procentele scad si mai tare, ajungand doar la 56%.
Daca excludem procentajele acordate nasterilor in strainatate, ramanem cu doar 40% grad de incredere in personalul care a facilitat primul lor contact cu bebelusul si la ingrijirea lui.
Cerintele femeilor in sarcina si la nastere nu se leaga nicidecum de lucruri complicate. Nu sunt legate de dotari, si arareori apare vreo mentiune legata de curatenie. In schimb ce isi doresc femeile cu ardoare este sa fie tratate cu respect, empatie si onestitate. Sa le fie respectat corpul, copilul si starea de vulnerabilitate si incarcatura emotionala pe care o aduce cu sine nasterea. Prioritatile subliniate cu ajutorul sondajului nu insinueaza ca ele nu se intampla deloc, niciodata. Dar atunci si unde se intampla, reprezinta exceptia si nu regula iar acest lucru pune presiune si stres enorm pe femeia care naste pentru ca nu se simte in siguranta deplina.
O perspectiva de mijloc
Pe de alte parte, discutand cu cadre medicale despre aceste rezultate, ne-a fost evidentiat faptul ca multe dintre aceste cereri necesita mult timp. Din pacate lipsa personalului suficient, multe din cerintele care ar putea fi indeplinite in mod normal, sunt omise, pentru ca ritmul este foarte accelerat si staffului ii sunt impuse alte prioritati. In al doilea rand, acapararea rolului de moasa de catre medic este o miscare in detrimentul femeilor. Acest lucru duce la medici supra-aglomerati, carora li se cere sa vina de acasa pentru a asista nasterile femeilor indiferent de complicatiile medicale ale sarcinii/nasterii respective. De multe ori, nasterea poate decurge lin numai cu o moasa bine pregatita, dupa modelul occidental. Teoretic moasele sunt in numar mai mare, ca atare atentia si relatia construite cu femeia insarcinata pot fi mult mai calitative. Femeile nu cauta prezenta medicului la nastere in mod expres, ci nevoia lor este sa aiba o fata familiara care le cunoaste dorintele din planul de nastere.
Un alt punct extrem de important, apreciat de majoritatea medicilor, este gradul de informare si asumare pe care il are fiecare femeie in parte. Cu cat mai mare este gradul de informare al femeii insarcinate si al partenerului cu atat colaborarea este mai simpla pentru medic.
Pentru a imbunati situatia curenta din sistemul romanesc, sunt necesare schimbari din partea ambelor parti implicate: atat cadrele medicale trebuie sa constientizeze si sa asculte nevoile femeilor, cat si femeile sa dea dovada de interes, informare si asumare in ceea ce priveste sarcina si experienta nasterii.
Planuri pentru Roses Revolution 2019
Si anul acesta data de 25 noimbrie va fi marcata de prezenta dialogului pe tema nasterii, de trandafiri roz, de vindecare si contientizare, de informare dar si de actiuni mai extinse care sa ajute aceasta campanie, cu un scop atat de important, sa infloreasca.
Poti si tu sa te implici! Daca citesti acest articol si te simti inspirata si motivata sa iei parte in cadrul campaniei #stopviolentaobstetrica, scrie-ne un mesaj pe pagina oficiala Roses Revolution.
Te asteptam sa #schimbamnasterea, impreuna!
Cu drag,
Echipa Roses Revolution
(Articol si analiza: Monica Neda – pentru intrebari si nelamuriri ma puteti contacta aici)
Multumiri:
Multumim Cristelei Georgescu, Roxanei de la amnascutacolo.ro, Andreei de la jurnaldefrumusete.ro, Geaninei de la littlecornerofjoy.com, Ingai de la superbebe.ro, Iuliei de la Sibiu 100%
si tuturor doulelor, educatorilor prenatali, consultantilor care au contribuit la revizuirea chestionarului, au rabdat planningul rapid si agitat :), au distribuit materialele campaniei, si-au luat din timpul lor personal pentru a incerca sa imbunatateasca felul in care femeile noastre dragi dau viata copilasilor. La Multi Ani tuturor!
