Rolul unei prietene la nastere, rolul DOULEI, care sustine intreg procesul emotional al cuplului, asteptand venirea pe lume a unui Suflet

“Pentru ca uneori mi se activeaza spiritul dreptatii si vad ca tot circula pe net o postare a unei dne dr ginecolog care condamna meseria unei doule si pune pe aceeasi pozitie ca importanta, cu o ironie desavarsita, intarzierea taierii cordonului ombilical cu ascultatul muzicii in sala de travaliu, atat am sa ii zic (pentru ca a inchis comentariile la acea postare): am avut o nastere nemedicalizata, asistata de o doula Liliana Tudose si Andrei Tiberiu Nistor, si nu as fi vrut sa ratez nicio clipa de la nasterea fiului meu, am vrut sa fiu acolo pentru el, prezenta, si nu doar fizic, ci cu toata fiinta mea.
Asta nepunand la socoteala frica mea de cezariana si anestezie.
Rolul medicului meu (al4lea la numar, pentru ca atatia am schimbat in timpul sarcinii) a fost sa ma asiste in momentul expulziei si sa intervina, daca ar fi fost cazul. Pozitiile ca bebe sa coboare in bazin mi le-am ales, in functie de cum simteam.
Rolul doulei a fost sa ma ajute sa gestionez durerea intr-un mod cat mai bland cu putinta. Asta e rolul principal, reprezinta un alt instrument de gestionare al durerii, pe langa atributiile post-partum.
Astfel incat, travaliul propriu-zis, de 6 ore, a trecut fara ca eu sa stiu, iar increderea mea in aceasta femeie a fost atat de mare, incat in momentele expulziei, cand contractiile erau la un minut, eu reuseam sa adorm.
Am stiut clipa de clipa de mine si de copilul meu, am fost constienta de tot ce se intampla in jur, am avut muzica adusa de acasa (Deva Premal Love!!) am facut exercitii de respiratie si miscare pe mingea de Pilates, partenerul meu a fost alaturi de mine de la inceput pana la sfarsit, iar ajutorul lui a contat enorm pentru mine in acele clipe.
Recomand oricui isi doreste o nastere naturala blanda si care nu prezinta complicatii, in special daca este prima nastere, sa apeleze la o doula, sa lege o relatie cu acest personaj menit sa te ajute sa iti pastrezi legatura cu bebelusul tau, atunci cand tu nu mai poti.
Evident, nu as fi stiut de aceste lucruri daca nu m-as fi informat la cursurile lui Ditta Depner.
Go with your heart xo❤️
PS: mie mi-ar fi rusine sa comentez meseria unui om care vine cand incepe travaliul (oricand in cele 24h din zi), te asista oricat ar dura, asta in conditiile in care faci parte din cei care duc la bun sfarsit 90% din nasteri aka cezarienele din Romania, si alea programate dupa concediile si garzile tale. Ca deh…”mai nastem si noi astazi?!”
Daca doamna dr vede postarea asta, o rog sa impartaseasca cu noi la cate nasteri naturale a asistat in 2018, presupunand ca e la fel de „informata” cu privire la ultimele studii legate de beneficiile nasterii naturale, atat pentru mama, cat si pentru fat.”
#educateyourself
Ynes Jipa

Vezi și

Am invatat sa ma accept

Povestea mea incepe cu multi ani in urma, asteptand un Bebe cu disperare. Am trecut prin toate starile posibile, de disperare la acceptare.

Call Now Button