PLACENTA – COPACUL VIETII

Foarte putin se vorbeste in sarcina despre acest organ miraculos al bebelusului din burtica.
In ziua de astazi, placenta este mult prea putin onorata pentru toate functiile pe care ea le indeplineste in timpul unei sarcini.
Stiai ca?
Placenta este fabrica de CELULE STEM si totodata banca ideala in care ele se pastreaza pana la nastere. Prin placenta bebelusul din burtica primeste hrana si nutrienti direct prin cordonul ombilical si tot de acolo creierul sau este alimentat necontenit cu oxigen.
Stiai ca?
Din momentul primei respiratii, in primele secunde dupa ce pruncul vine pe aceasta lume si isi schimba modul de oxigenare si hranire, placenta trimite prin cordonul ombilical aproximativ 150 ml de sange foarte fluid plin de CELULE STEM.
Stiai ca?
Celulele stem sunt acel celule inteligente care pot repara probleme aparute din timpul nasterii sau imediat dupa, cu care corpul nou-nascutului se va umple, ca sa se descurce cu noua lui viata in afara uterului.
Stiai ca?
Un sfert din sangele nou nascutului se afla inca in placenta in momentul nasterii, dar daca lasi cordonul ombilical sa pulseze si nu il tai cel putin 20 de minute, tot acel sange placentar plin de celule stem va fi transferat in bebelus si acesta nu va suferi de anemie feripriva, asa cum se intampla la ceilalti la care se taie cordonul in primele secunde de viata extrauterina.
Stiai ca?
Poti verifica singura pulsatia cordonului ombilical, presand efectiv cu doua degete cordonul ombilical, iar daca acesta mai pulseaza, inseamna ca inca nu s-a incheiat transferul de sange placentar si mai asteptati.
Poti linistita sa apesi tare, pentru ca circulatia sangvina nu se opreste, iar cele 2 artere si vena nu se vor strangula, ptr ca intre ele exista un gel tare ca si un cartilagiu, care se numeste “Worthon”, care face acest lucru imposibil.
Stiai ca?
Poti cere ca in tot acest timp bebelusul tau va sta la pieptul tau si se va bucura de clipele atat de linistitoare de „piele pe piele” cu tine. Tot atunci se initiaza alaptarea, in primele 30 de minute dupa nastere, pentru ca asa este normal si sanatos. Prin punerea la san a copilului, corpul mamei va reporni contractiile, care de data aceasta vor naste si placenta, dupa ce aceasta se desprinde de uter, aproximativ la 30-40minute dupa nasterea copilului.
Stiai ca?
Tot mai multe studii medicale recente atesta ca amanarea taierii cordonului ombilical la nastere are numai beneficii si nu implica niciun fel de riscuri la nou nascut sau la mama.
Stiai ca?
Lasarea cordonului ombilical atasat de placenta imediat si inca cel putin 5 minute dupa nastere, s-a soldat cu o recuperare mult mai rapida si eficienta fata de resuscitarea nou nascutului efectuata cu cordonul ombilical clampat si taiat in primele secunde dupa nastere.
Aceasta metoda non-interventionista tot mai agreata de parinti, moase si medici cu o vasta experienta in nasteri cu blandete si calm, in ritmul corpului si al bebelusului, recunosc beneficiile imediate si pe termen lung ale clamparii tarzii precum:
– scor Apgar mai ridicat la 2 minute dupa nastere
– oxigenare mai buna la nivelul creierului si al tesuturilor centrale si periferice in primele 10 minute de viata;
– evitarea anemiei feriprive la bebelusii pana in 6 luni;
– transfuzia sangelui placentar imbunatateste functiile cardiace si volumul sangelui care se imbogateste cu cei aprox 150 ml lipsa aflati in placenta pana la incheierea pulsatiei;
– imbunatatirea dezvoltarii neuro cognitive ale copilului pana la 1 an;
– imbunatatirea functiilor locomotorii si a comportamentului social pana la varsta de 4 ani;
– o tranzitie mai blanda a nou nascutului din uter in afara uterului, ceea ce duce la un volum mai ridicat de sange cat si o reglare automata mai blanda a ritmului cardiac;
Stiai ca?
Animalele mananca placenta puiutilor lor doar dupa un timp de la nastere, nu imediat. Din acest punct de vedere suntem singurele mamifere care taie cordonul ombilical imediat ce s-a nascut copilasul. O metoda barbara si traumatizanta ptr copilul care abia se obisnuieste cu respiratia….si cu noua lui viata intr-un mediu aerian.
Stiai ca?
In afara de pulsatia din cordonul ombilical prin care se transmite acel sange plin de fier si celule stem, in acelasi timp se mai activeaza un organ important al nou-nascutului, si anume: ficatul. De aceea orice fel de toxine din anestezii sau alte medicamente administrate mamei in timpul nasterii, incarca un organ nou nout, care cu greu va face fata acestor chimicale.
Stiai ca?
Exista ritualuri in lume si in zilele noastre de onorare a acestui organ minunat care ne-a crescut si oxigenat bebelusul din burtica timp de 9 luni. Multe culturi antice onorau placenta, practicand nasterea Lotus, sau pastrarea cordonului ombilical intact pana la desprinderea lui fiziologica, dupa 5-6 zile dupa nastere.
Stiai ca?
Poti cere in planul tau de nastere, optiunea taierii cordonului ombilical dupa ce acesta nu mai pulseaza, adica dupa aprox 20 de minute, ceea ce ar trebui sa fie o necesitate si nu considerata un moft..
Stiai ca?
Daca cordonul ombilical este taiat mai repede, adica imediat dupa nasterea bebelusului, copilul sufera de anemie feripriva, pentru ca de fapt este privat de o cantitate pana la 150ml de sange din sangele lui de drept, care circula pe tot timpul sarcinii intre placenta si corpul sau.
Stiai ca?
Dupa nasterea copilului, aceasta circulatie se opreste in momentul in care placenta se goleste de sange.
Stiai ca?
Sangele placentar nu este sangele mamei, ci al bebelusului. Iar aceste doua lichide nu se amesteca niciodata.
Stiai ca?
Poti afla mai multe despre sarcina, nastere si alaptare, urmarind filmulete mele educative pe youtube: https://www.youtube.com/playlist?list=PLLHU1kA7mkbcRtN9m-FlxOEPVCPmgyfh3
Pentru ca:
❤️Este mult prea important cum ne nastem copiii❤️
#dittadepner
#renasterea
#pregatireholisticapentrunastere

Vezi și

Circulara de cordon nu este indicatie de cezariana.

Sa nu mai aud, ca va lasati pacalite ca nu puteti naste natural cu circulara de cordon.

Call Now Button