Pasta de dinti sanatoasa: fara fluor si spumanti!

Pasta de dinti: pericolele care ne sterg zambetele
Ca parinti, ii invatam pe copii nostri despre importanta igienei orale. Din nefericire, atunci cand majoritatea copiilor isi perie dintii, folosesc o pasta de dinti obtinuta dintr-o multime de compusi periculosi, inclusiv coloranti artificiali si arome, aspartam, propilenglicol, zaharina, sulfat de sodiu, fluorura de staniu si triclosan.
Am fost intotdeauna preocupat de substantele chimice adaugate la cele mai multe branduri de pasta de dinti din comert, scrie Joshua Corn pe Wakeup-world.com Iar aceasta preocupare s-a accentuat cand am devenit tata, deoarece aceasta pasta de dinti plina de toxine este comercializata ca „produs pentru copii”, ambalat in culori stalucitoare si arome dulci.
Din pacate, cei mai multi stomatologi uita de consecintele pe termen lung in urma expunerii copiilor la aceste substante chimice periculoase de la o varsta frageda.
Acesta este si motivul pentrru care am inceput sa investighez potentialele riscuri de sanatate legate de acesti compusi periculosi, gasiti in cele mai multe branduri de pasta de dinti din comert. Ceea ce eu, personal, am experimentat a fost asemanator trezirii dintr-un somn adanc, si cred ca toti parintii si orice om constient de sanatate ar trebui sa isi deschida ochii.
Incep aceasta istorisire prin a va vorbi putin despre otrava primara adaugata in pastele de dinti cele mai populare: fluorul.
Fluorul sau fluorura de staniu este o substanta folosita ca otrava pentru soareci. Fluorura de staniu face parte din noua generatie de ingrediente utilizate in pastele de dinti specializate. A fost introdusa initial in unele paste de dinti la mijlocul anilor ’50, iar astazi este cea mai des utilizata fluorura in cabinetele dentare.
Astazi, mai mult ca niciodata, lumea este expusa la diverse forme toxice de fluor, adaugat la apa potabila, alimente, pasta de dinti, apa de gura si alte produse de ingrijire dentara, “teza oficiala” fiind aceea ca intareste dintii si iii face mai sanatosi.
Exista motive intemeiate de a fi sceptici. De exemplu, am descoperit ca Asociatia Dentara Americana (ADA) primeste sume mari de bani de la producatorii de paste de dinti pentru aprobarea produselor lor pe baza de fluor.
In anul 1997, ziarul New York Times a raportat ca ADA a aprobat pasta de dinti Crestsi cel putin alte inca 1300 de produse. De fapt, Crest, introdus de compania Procter&Gamble ca prima pasta de dinti fluorurata, a devenit la vremea respectiva pasta de dinti numarul unu in topul vanzarilor.
In cazul in care un producator de pasta de dinti este dispus sa plateasca ADA pentru a dobandi mult ravnitul „Sigiliu de acceptare” pentru pasta de dinti pe care o produce, probabil il va primi. ADA examineaza fiecare prezentare pentru a se asigura ca indeplineste anumite criterii, dar aceste criterii, in ceea ce priveste siguranta si eficacitatea, au fost puse in discutie de catre un numar mare de cercetatori.
Confortabila relatie „Plateste si castiga” dintre ADA si producatorii de pasta de dinti inspira cu greu increderea pe care noi ar trebui sa o avem in decizia ADA de a atesta numeroase produse stomatologice de ingrijire.
Avertismentul de pe cutie
Dar ceea ce m-a alarmat cu adevarat am descoperit chiar „sub nasul meu”: in anul 1997, Administratia Alimentelor si Medicamentelor (FDA) a avertizat pe fiecare tub de pasta de dinti:
AVERTISMENT: A nu se lasa la indemana copiilor sub 6 ani. Daca pasta de dinti este inghitita accidental in timpul periajului, cereti ajutor medical sau contactati un centru de otravuri imediat.
Pornind de la acest avertisment, am gasit o serie de studii care leaga fluorul de reactii alergice, cancerul, dementa, IQ redus, deformare dentara si rigidizarea arterelor. Asadar, ingerarea chiar si a unei cantitati mici de fluor este motiv de preocupare, aceste studii sugerand ca exista consecinte grave pe termen lung.
Cei mai multi parinti ar putea crede ca se pot baza pe corectitudinea companiilor producatoare de pasta de dinti, ca aceastea ar face produse sigure si eficiente pentru copii lor, dar o astfel de presupozitie este departe de a fi adevarata. Din pacate, sunteti nevoiti sa cereti asistenta medicala in cazul in care copilul dumneavoastra inghite accidental pasta de dinti, chiar si cat un bob de mazare.
Absorbtia in sange
Iata un alt lucru care ma infurie: majoritatea producatorilor de pasta de dinti infuzeaza produsele lor cu arome artificiale tentante, care atrag de fapt copiii sa inghita mai multa cantitate de pasta de dinti decat ar face-o in mod normal.
Si noi ingeram o cantitate mica de ingrediente din pasta de dinti de fiecare data cand ne spalam pe dinti – cu toate ca putem evita inghitirea reziduurilor de pasta de dinti – deoarece pasta de dinti este absorbita prin tesuturile gingivale sau bucale direct in sange.
Fluoroza dentala – decolorarea si marmorarea smaltului si a straturilor de dentina a dintilor – apare ca urmare a ingerarii in exces a fluorului in timpul formarii dintelui.In procesul formarii dintilor permanenti ai unui copil, acest fenomen incepe cu incisivii inferiori, care sufera o mineralizare totala la varsta de 2-3 ani si se termina cu mineralizarea molarilor de minte.
Ca urmare a acestei cresteri a fluorozei, Departamentul de Sanatate si Servicii Umane si Agentia de Protectie a Mediului au recomandat recent schimbarea cantitatii de fluor din apa de baut pentru prima data in 50 de ani.
Fluorul si creierul tau
Studiile asupra omului au condus catre China, India, Iran si Mexic, care prezinta o reducere substantiala a IQ-ului in zonele fluoridate. Ingestia de fluor a demonstrat ca duce la cresterea absorbtiei de aluminiu cu peste 600%. Ingestia de aluminiu a fost legata de riscul crescut de boala Alzheimer si de alte probleme neurologice, precum Parkinson. Este o coincidenta faptul ca, aici, rata bolii Alzheimer este de doua ori mai mare fata de Europa, unde multe tari au interzis fluorizarea apei?
Publicul este astazi prea putin constient de efectele nocive ale ingerarii de fluoruri, atat prin utilizarea pastelor de dinti care contin fluor, cat si din apa potabila. Exista un numar foarte mare de studii care au demonstrat ca fluorurarea nu are niciun efect in combatarea cariilor dentare, in schimb exista dovezi ca fluorul din pasta de dinti si din apa reprezinta un real pericol pentru sanatate.
Fluorizarea este contestata vehement de mii de medici si oameni de stiinta, iar cercetarile au aratat ca ea conduce la cresterea mortalitatii infantile, provoaca malformatii congenitale, distruge oasele si sistemul nervos, scade coeficientul de inteligenta si induce stari de obedienta. O serie de studii demonstreaza ca in trupul uman prima tinta atacata in care fluorurile se acumuleaza este glanda pineala (epifiza), fapt care conduce la calcifiere si blocarea functiilor acesteia.
Glanda pineala este localizata exact in centrul geometric al creierului. Ea este de marimea unui bob de mazare si este amplasata intr-o cavitate mica, in spatele si deasupra glandei pituitare, chiar in spatele ochilor, fiind legata de al treilea ventricul al creierului.
Adevarata functie a acestei glande misterioase a fost indelung contemplata de catre filosofi si adepti spirituali. Vechii greci credeau ca glanda pineala reprezenta legatura noastra cu „Realitatea Gandului”. Marele filosof Descartes a numit-o „Locul sufletului”.
Glanda pineala prezinta multe caracteristici ale ochiului exterior. Aceasta glanda contine o harta completa a campului vizual al ochiului. Este activata de lumina si controleaza variatiile bioritmului natural al organismului. Glanda pineala functioneaza intr-o armonie directa cu hipotalamusul – ce coordoneaza reactiile legate de sete, foame, sexualitate, ceasul biologic, precum si procesul de imbatranire. Glanda pineala secreta melatonina in stare de relaxare si, de asemenea, raspunde la energia campului electromagnetic. In zona unei anumite frecvente a undelor cerebrale, cum ar fi undele Theta, simtul granitei ego-ului deseori dispare. Constiinta noastra este, in acel moment, mai putin preocupata de existenta fizica.
Efectele negative in plan psiho-mental si chiar spiritual ale prezentei unor cantitati de fluor excesive in corpul uman sunt considerabile si nu pot fi neglijate. Traditia yoghina afirma ca functiile glandei pineale sunt corelate cu centrul de forta suprem al fiintei umane, Sahasrara. Fluorul afecteaza grav functionarea acestui centru de forta, privand-o pe fiinta umana de anumite trairi spirituale esentiale. Fluorurarea poate avea deci ca efecte chiar modificarea conceptiilor morale si de viata.
In acest context putem spune ca nu este deloc intamplatoare proliferarea ateismului intr-o lume in care miliarde de oameni de pe planeta sunt pacaliti sa se spele pe dinti cu o neurotoxina sub pretextul ca “salveaza lumea de carii”.
S-ar putea sa nu va para surprinzator faptul ca regimurile lui Hitler si Stalin au practicat conceptul de control al mintii prin intermediul substantelor chimice. Insa s-ar putea sa va mire cum a ajuns astazi fluorura sa fie folosita ca instrument de supunere si indobitocire a populatiei la nivel global: conceptul a fost preluat de armata americana care a continuat cercetarile naziste in cautarea unor tehnici ce produc incapacitatea inamicului sau a unei intregi natiuni.
La sfarsitul celui de-al II-lea Razboi Mondial, guvernul SUA l-a trimis pe Charles Eliot Perkins, un cercetator din domeniul chimiei, biochimiei, fiziologiei si patologiei, sa coordoneze vastele uzine chimice IG Farben din Germania. Acesta a aflat de la chimistii germani despre programul de tratare a apei potabile cu fluorura de sodiu desfasurat in timpul razboiului de conducerea germana, cu scopul de a controla populatia dintr-o anumita zona.
Metoda fusese testata anterior in Germania si Rusia pe campul de lupta pentru a-i face “prosti si docili” pe prizonierii de razboi. IG Farben dezvoltase un proiect de fluorurare a apei in tarile ocupate deoarece se descoperise ca aceasta produce atrofierea glandei pineale, pentru cel afectat devenind dificila apararea libertatii, el comportandu-se foarte docil in fata autoritatilor.
Asa cum se arata in “raportul Rockefeller”, o directiva prezindentiala din anii ’70 privind activitatea CIA, “programul medicamentelor a fost parte dintr-un mult mai larg program de cercetare al CIA privind controlul comportamentului uman”. Fluorura ramane si astazi una dintre cele mai puternice substante anti-psihotice cunoscute si reprezinta circa 25% din majoritatea tranchilizantelor.
Mai multe detalii despre istoria criminala a fluorurarii gasiti in capitolul 7 al cartii ENCICLOPEDIA ADITIVILOR – informatii indispensabile romanilor inteligenti si prudenti care nu se lasa otraviti cu aditivi.
O stire aparuta recent pe site-ul Infowars dezvaluie pericolele marsavei fluorizari:
Un studiu stiintific demonstreaza ca fluorura distruge creierul. Un studiu efectuat de oamenii de stiinta din India demonstreaza ca ingerarea fluorurii de sodiu produce leziuni neurologice si ale creierului. Studiul a fost publicat de catre K. Pratap Reddy de la Colegiul Universitatii de Stiinte de la Universitatea Osmania din Hyderabad, India.
Studiul a fost efectuat pe sobolani, pe o perioada de 60 de zile. Fluorul a produs schimbari neurodegenerative, observandu-se modificari morfologice in neocortex, hipocampus si cerebel, precum si in maduva spinarii si nervul sciatic.
Anterior, in anul 1995 dr. Phyllis Mullenix si colegii sai stabilisera ca studiile realizate administrand fluorura unor sobolani “pot fi relevante in cazul oamenilor pentru potentiale disfunctii motorii, deficit al IQ-ului (coeficientului de inteligenta) si dizabilitati de invatare.”
K. Pratap Reddy scrie in “the Journal of Medical and Allied Sciences: “Un nivel ridicat de consum de fluor (1-12 ppm), afecteaza sistemul nervos central in mod direct, fara a provoca mai intai diformitati fizice, ca urmare a fluorozei scheletului”. Deteriorarea hipocampusului conduce adeseori la hiperactivitate (ADHD) si deficiente cognitive.
Numeroase studii efectuate in ultimii ani in China, India, Iran si Mexic au stabilit ca expunerea la fluor este asociata cu un deficit de IQ(coeficient de inteligenta) la copii.
Corelatia intre expunerea la fluor si IQ-ul diminuat a fost subliniata la inceputul acestui an, dupa publicarea rezultatelor unui studiu realizat in China. Paul Fassa scria in aprilie pentru Natural News: “Un studiu chinez recent a concluzionat ca mici cantitati de fluorura de sodiu ingerate in apa de baut (sau prin spalatul pe dinti) diminueaza IQ-ul, in special in randul copiilor. Acesta este al douazeci si patrulea studiu international ce are aceeasi concluzie. Fluorura de sodiu este legata, de asemenea, de scaderea fertilitatii si a numarului de spermatozoizi.”
In plus fata de studiul chinez si celelate 23 de studii ale IQ-ului, exista peste 100 de alte studii pe animale care conexeaza fluorura cu leziuni ale creierului, sustine site-ul “Fluoride Action Network”. Studiul indian este cel mai recent dintre acestea.
Dr. Tara Blank, responsabilul pe teme de Stiinta si Sanantate al “Fluoride Action Network” afirma ca studiul realizat de chinezi “ar trebui sa fie cel care sa duca in sfarsit la interzicerea fluorizarii apei si a pastei de dinti. Milioane de copii americani sunt expusi zi de zi in mod inutil la aceasta neurotoxina. Ce om cu mintea intreaga ar risca scaderea inteligentei copilului lui sub pretextul slab dovedit al reducerii unei procent nesemnificativ al cariilor dentare.”
Studiul indian disponibil aici in format PDF poate fi un ajutor inestimabil pentru activistii care lupta pentru eliminarea distrugatoarei neurotoxine – fluorura de sodiu – din apa potabila, produsele de igiena orala si din alte produse cosmetice sau alimentare.
Pericolul docilizarii si al distrugerii cerebrale nu este insa cel mai grav efect al fluorurilor asupra corpului uman. Odata cu aparitia unor studii independente in anii ’80, multiple sesizari si proteste au fost adresate FDA (Food & Drug Administration) referitoare la pericolele reprezentate de fluorizare, insa acestea au ramas fara raspuns. Totusi, dupa aparitia unui studiu care demonstra pericolul fluorului din pasta de dinti pentru copii mai mici de 6 ani, in loc sa-l interzica, FDA a impus de la data de 7 aprilie 1997 ca toate pastele de dinti cu fluorura vandute in Statele Unite sa poarte pe ambalaj o atentionare in caz de otravire:
“AVERTISMENT: A nu se lasa la indemana copiilor sub varsta de 6 ani. Daca inghititi accidental, apelati la un ajutor profesionist sau contactati imediat un centru de control al otravurilor.”
De ce este nevoie de un astfel de avertisment? De ce nu este interzis complet fluorul din pastele de dinti?
Exista o informatie pe care majoritatea populatiei nu o cunoaste si care suna infricosator. Ea apartine doctorului John Yiamouyiannis: „Nu adaugam in mod deliberat arsenic si nici plumb in apa. Dar adaugam fluor. De fapt fluorul este mai toxic decat plumbul, iar arsenicul este doar putin mai otravitor decat fluorul.”
Si mai putin cunoscut este faptul ca fiecare tub de pasta de dinti cu fluor – chiar si cea comercializata pentru copii – contine suficient fluor pentru a ucide un copil.
Cele mai multe paste de dinti “Colgate pentru Copii”, avand arome apetisante, contin 143 miligrame (mg) de fluor in fiecare tub. Aceasta doza de fluor este mai mult decat dublul dozei letale (60 mg) pentru un copil de 2 ani cu greutate medie. De asemenea, este mai mare decat doza capabila sa ucida copiii cu greutate medie avand varsta de pana la 9 ani.
Intr-o analiza a rapoartelor existente la “Poison Control Center” intre anii 1989 si 1994 s-au gasit 12571 de cazuri de persoane care au ingerat pasta de dinti in exces. Dintre acestea 2 persoane – probabil copii – au suferit “efecte medicale importante”, definite ca “semne sau simptome care pun in pericol viata sau duc la invaliditate sau desfigurare” (Sursa: Shulman JD, Wells LM. (1997). Acute fluoride toxicity from ingesting home-use dental products in children, birth to 6 years of age. Journal of Public Health Dentistry 57: 150-8.).
Reclama la o pasta de dinti care face apel la o aluzie cu substrat sexual dar nu avertizeaza asupra pericolelor inghitirii produsului.
Alte dovezi ale “efectelor secundare” ale fluorului si a faptului ca se poate muri dupa ingerarea lui aveti aici si aici.
Desigur multi va veti intreba ce putem face, ce alternative avem la pastele de dinti cu fluor care efectiv au monopolizat toata piata? Oare cum se spalau pe dinti bunicii nostri? Oare exista si alternative moderne, naturale?
Daca preferati modalitatile traditionale puteti apela la inlocuirea pastei de dinti cu bicarbonatul. Pe langa avantajul ca este nenociv si poate fi inghitit fara probleme (ba chiar este recomandat intr-o multime de afectiuni gastrice, chiar si contra cancerului), acesta curata foarte bine dintii si ajuta la albirea lor. Este disponibil in aproape orice farmacie si magazin alimentar.
Alta solutie clasica, care poate fi inghitita fara probleme, este sarea bruta, naturala sau sarea marina. Evitati sarea nociva, iodata, cu antiaglomeranti (ferocianuri) sau continand alti aditivi, adica cea care se gaseste in magazinele alimentare. Sarea fara iod si fara aditivi se poate achizitiona doar din magazinele de tip “Plafar”. Atentie, chiar daca este cea mai ieftina evitati sarea care se vinde ca “neiodata” in pungi de 0,5 kg de la “Slanic Prahova” pentru ca este foarte murdara si dupa miros pare a avea aditivi.
Alta solutie traditionala este cenusa (preferabil din lemn de vita de vie) cernuta si amestecata cu apa. Detalii gasiti pe net sau la bunici. Mai greu accesibila, mai ales orasenilor.
Pentru cei care sunt comozi sau dependenti de tubul cu pasta de dinti, exista si variante fara fluor. Mare atentie insa la lista de ingrediente pentru ca unele dintre aceste paste care nu contin fluor, pot contine alte substante otravitoare extrem de periculoase precum: triclosan, SLS (Sodium Lauryl Sulfate) , SLES (Sodium Laureth Sulfate), parabeni, parfum, conservanti si coloranti sintetici, PEG (Polyethylene glycol), derivati petrochimici, etc. Consultati Enciclopedia aditivilor pentru mai multe detalii.
Cele mai bune solutii “moderne” de pasta de dinti sunt cele naturale sau organice cu sare, bicarbonat, plante, aloe sau alte componente naturale. Pe piata exista multe magazine si site-uri care vand astfel de produse de igiena orala.
Produsele naturale pe care le-am testat si pe care le recomandam, atit din punct de vedere al pretului cat si al calitatii, sunt produsele Gennadent de la Vivanatura. Ele contin ingrediente naturale in proportie de 95-100% : argila , propolis, uleiuri volatile, extracte speciale din numeroase plante. Produsele Gennadent se gasesc in magazinele de tip Plafar sau pot fi comandate online.
Daca ati folosit cu succes si alte produse naturale asteptam comentariile dumneavoastra pentru a le face cunoscute publicului.
Surse si articole pe aceeasi tema:
Fluoride Action Network – The Effect of Fluoride on the Physiology of the Pineal Gland
Study Proves Fluoride Brain Damage
Glanda pineala, al treilea ochi?
Get Fresh with Crest!
Colgate Chimp
Cercetari – Fluorura se acumuleaza in glanda pineala
Fluorura – un instrument de supunere si indobitocire a populatiei?
Fluorizarea contestata vehement de sute de specialisti
Fluorul din pasta de dinti si din apa, un pericol pentru sanatate
2500 de medici si oameni de stiinta protesteaza impotriva fluorurarii
O companie care vinde apa cu fluoruri pentru bebelusi, criticata de oamenii de stiinta
Fluorizarea apei potabile, otravirea globala (1)
Fluorizarea apei potabile, otravirea globala (2)
Fluorul – otrava noastra cea de toate zilele

Vezi și

O BUNA DIMINEATA intr-o noua viata!

Oare sarbatorim fiecare zi, ca si cum ar fi o re-nastere, dimineata de dimineata, la trezire, dupa uitarea noptii?

Call Now Button