PAMPERS & ALWAYS & CO

Subiectul scutecelor pentru BBmic m-a preocupat mult, deja in perioada in care eram gravida. Atunci cautam si pentru mine absorbante cat mai naturale pentru ca facusem niste eczeme si iritatii cumplite de la bine- cunoscutele Always in repetate randuri.
Ulterior am aflat de foarte, dar foarte multe cazuri
similare, cu aceeasi firma renumita si ceea ce m-a socat mai tare, ca eram novice in produse ptr copilasi, era ca firme de renume mondial ca si Pampers, Huggies, Libero si cam toate marcile renumite provoaca aceleasi nenorociri in randul nou-nascutilor.
Iata aici doar cateva exemple dureros de urate:
RECLAMA VINDE ORICE MARFA
Stiind ca 60% din ce atinge pielea este absorbit in sange, adica direct in sistemul imunitar, cercetarile mele aveau sa ma ingrozeasca si sa-mi explice de fapt fenomenul: produsele petrochimice cat si pesticidele folosite in cresterea bumbacului, asta in cazul in care se mai foloseste ceva bumbac in vreun absorbant, pe langa toate celelalte susbstante toxice pe care le mai contin absorbantele si scutecele bebelusilor provoaca de fapt intoxicatii cu aceste substante, care se manifesta in doua feluri: intoxicatii muscarinice (cauzate de actiunea lor asupra muschilor netezi si glandelor) si intoxicatii nicotinice (ca urmare a actiunii asupra ganglionilor vegetativi si muschilor striati). In plus, pe termen lung, adica folosite cu preponderenta, aceste substante au influente negative asupra sistemului nervos central si sunt dovedite a fi cancerigene. Asta pe langa gelul din polyacrylat super-absorbant sau plasticul toxic derivat din materiale petrochimice. Totul sintetic si va sa zica sanatos.
SCUTECUL BEBELUSULUI – REPETENT LA …CHIMIE !?!
M-am speriat cand am citit ce este scris pe eticheta pachetului de la Pampers: petrolatum (derivat din produse petrochimice ce poate afecta functiile organelor interne, adica este susceptibil de a afecta functiile organelor interne), stearyl alcohol (iarasi susceptibil de a afecta organele interne, favorizeaza aparitia cancerului, este un puternic iritant), paraffinum liquidum (derivat din petrol, susceptibil de a afecta organele interne, este imunotoxic si iritant si provoaca alergii, este un ulei mineral), CI 61565 (un colorant interzis de exemplu in SUA, foarte toxic pentru organele genitale) Socul l-am avut cand efectiv am verificat, taind in doua un absorbant conventional, ce anume contine, asa la prima vedere, neavand un microscop ca sa ma ingrozesc si mai tare: si anume un fel de bilute ca de plastic transparent care in contact cu apa se transforma intr-un gel si de acolo probabil senzatia ca absorbantul ramane uscat in exterior. „Cristalele” absorbante din interiorul scutecelor si absorbantelor sunt niste polimeri super-absorbanti (asa se si numesc stiintific) care absorb pana la de 100 de ori greutatea lor in contact cu lichide. Ca si reactii chimice pe orice fel de tip de piele sunt un real pericol.
Nylonul si foliile subtirele de plastic sau de latex exterioare ale absorbantelor sunt iarasi un pericol pentru ca elibereaza dioxina, un binecunoscut cauzator de cancer, care dauneaza atat pielii cat si organelor precum ficatul, iar la femei gravide pot dauna grav fatului.
Mi-am pus atunci urmatoarea intrebare: daca mie, ca adult, substantele din interiorul absorbantelor mi-au cauzat astfel de neplaceri dureroase, unui bebelus oare ce-i fac toate aceste substante, care n-ar avea ce sa caute nici macar la 1 km de copiii nostri?

CE ESTE BUMBACUL ORGANIC?
Mi-a fost clar: am cautat scutece si absorbante din bumbac organic. De ce bumbac organic si nu bumbac neorganic, conventional? Pentru ca iata aici lista cu toate nenorocirile pe care le contine bumbacul neorganic, adica tratat:
– contine substante chimice, pesticide si insecticide, care sunt cancerigene: acefat, dichloropropene, diuron, tribufos si trifluralin
– Vopseaua folosita pentru colorarea bumbacului contine metale grele, precum mercurul
– Pentru albirea bumbacului este folosit clorul care genereaza dioxina, aceasta reprezentand un ridicat risc cancerigen
– La unele produse din bumbac neorganic, precum la hainutele copiilor sunt folosite capse din nichel, care pot provoca diferite reactii alergice precum dermatitele. Bumbacul organic este crescut fara pesticide si substante chimice si sunt folosite ingrasaminte organice pentru cultivarea acestuia. Nefiind astfel necesara o accelerare fortata a productiei cu chimicale, productia de bumbac organic se bazeaza pe rotatia manuala si fireasca a culturilor. In cazul in care bumbacul organic sufera o schimbare de culoare, se va folosi doar vopsea alimentara, non-toxica. Bumbacul organic nu va fi albit niciodata cu clor
 
 
EXPERIENTA MEA din pacate nefasta CU SCUTECELE REFOLOSIBILE
Prima varianta care mi s-a parut si cea mai buna atunci, inainte de nastere, a fost sa optez pentru scutece si absorbante din bumbac organic. Ma obisnuisem cu ideea in sine ca voi spala la masina scutece, asa cum facuse mama pe vremea mea. Imi comandasem de pe internet din Germania, pentru ca ei sunt foarte atenti la astfel de detalii atat de importante, doua seturi de scutece refolosibile din bumbac organic.
Eram incantata ca-l voi scuti pe BBmic de reactii alergice de tot felul la poponeata. Dar in primele zile de incercare a scutecelor, am ramas foarte prost impresionata. BBmic era tot timpul ud la fundulet, indiferent ca-l schimbam la o ora sau la trei ore. Senzatia neplacuta de ud, chiar daca era cald, nu mi se parea in regula, mai ales ca stiu ca pipi in contact cu aerul devine acid si irita la randul lui pielea sensibila din zona scutecului. A trebuit sa ma reorientez rapid si sa gasesc o solutie sanatoasa la toate scutecele de unica folosinta conventionale, ceva ce se poate procura din Romania. Dar asta nu ma face sa cred ca scutecele refolosibile nu sunt bune, probabil nu le-am avut eu pe cele ok.
SCUTECE SI ABSORBANTE de unica folosinta SANATOASE!
Scutecele sunt unica folosinta, contin bumbac organic, nu sunt parfumate artificial si pe deasupra mai sunt si ecologice, adica se degradeaza mult mai rapid decat cele conventionale (70-100 de ani).
Ma asteptam sa fie ceva de genul: rudimentar, adica fara un design atractiv si fara o functionalitate perfecta, concurand cu scutecele conventionale, care se vand din cauza reclamei excesvie in mass media, si nu pentru ca ar fi sanatoase. Dar, dimpotriva, scutecele bio, cum le mai spun eu, pentru ca sunt cele mai apropiate de natural, au un design ce asigura un confort superior bebelusului pe durata intregii zile si pot rezista pana la 12 ore, acest lucru ajutand la un somn neintrerupt de senzatia de ud, desi nu mi s-a intamplat niciodata sa nu-l schimb pe BBmic la cel putin 4 ore. Noi practicam si communication elimination, adica umblam si fara scutec pentru ca BBmic semnalizeaza cand face pipi sau treaba mare, ca orice alt copil chiar din prima zi dupa nastere.
Un articol pe tema asta aici: http://www.bbmic.ro/fara_scutece.php. Scutecele acestea contin cu 30% mai putine produse chimice decat cele conventionale, sunt blande cu pielea bebelusilor, in special cu cei predispusi la eczeme sau cu piele extrem de sensibila. Stratul exterior rezistent la apa din bumbac organic si hartie de porumb cultivat organic permit in mod natural pielii bebelusului sa respire. Straturile din interiorul scutecului contin fibre nautrale din amidon de porumb si bumbac organic, nu sunt albite cu clor, nu contin nici macar urme de clor si cel mai important aspect este acela ca nu contin plastic, latex sau alte produse petrochimice. Scutecele sunt biodegradabile, deci nu au un impact major asupra mediului inconjurator, fata de cel conventional din poza de mai jos: care este un scutec de unica folosinta, dupa 25 de ani de la folosire…Scutecele BIO sunt fabricate din organisme nemodificate genetic si sunt infuzate cu uleiuri aromaterapice naturale, musetel si ylang-ylang, ce ajuta la protejarea pielii sensibile a bebelusului si in acelasi timp elibereaza un miros chiar placut.
INCA LE MAI FOLOSESC!
Uitasem de acest articol pe care l-am scris la aproximativ doua luni dupa nasterea lui BBmic. Revizuindu-l pentru lansarea pe site, ca sa afle cat mai multe mamici si viitoare mamici ca pot renunta la scutecele de unica folosinta din comert, pline de chimicale si pericole, vreau sa mai adaug ca nu am avut niciodata probleme cu iritatii la fundulet, eczeme sau roseata cu scutecele acestea BIO. Le recomand cu drag pentru ca sunt efectiv ’’safe’’, adica sigure pentru pielea nou-nascutilor si a bebelusilor. Intre timp, le puteti gasi la magazinul nostru BBmic, pentru ca acolo am strans tot ceea ce mi s-a parut bun, ecologic, BIO, intr-adevar sanatos si folositor pentru cresterea cat mai naturala a copiilor nostri.
Cu drag,
Ditta

Vezi și

O BUNA DIMINEATA intr-o noua viata!

Oare sarbatorim fiecare zi, ca si cum ar fi o re-nastere, dimineata de dimineata, la trezire, dupa uitarea noptii?

Call Now Button