Nasterea in apa – Anestezia sanatoasa fara efecte secundare

filosofie a non-interventiei la nastere a acaparat tot mai multe inimi de mame care isi doresc la nastere o experienta frumoasa si implinitoare.

Nasterea in apa combina intr-un mod foarte armonios psihologia, fiziologia, tehnologia si umanitatea acestui act atat de sacru: nasterea unei noi vieti. Nasterea in apa este atat de veche, si pe de alta parte in zilele noastre atat de noua si moderna.

Apa este tamaduitoare si relaxanta. Apa poate spala toate grijile si gandurile inutile din mintile noastre. Apa relaxeaza corpul nostru si il face mai permisibil, mai maleabil. Apa poate aduce placere, intimidate, relaxare, destindere si comfort.

Asa cum spunea o mamica: “Apa m-a ajutat enorm sa ma conectez instantaneu la corpul si la bebelusul meu din burtica. Apa m-a purtat, m-a invaluit si m-a leganat in asa fel, incat m-am putut lasa in voia ei, m-am abandonat aproape complet acelui sentiment miraculos si plin de gratie, bucurandu-ma de ceea ce mi se intampla – nasterea. Asa cred ca si-a imaginat Dumnezeu ca ar trebui sa fie.”

De ce nu am reconsidera aceste premise ca fiind necesare atunci cand vorbim despre nasteri frumoase si implinitoare? Pentru ca oare nu am auzit vorbindu-se despre aceasta asociere – nastere usoara in apa? Pentru ca societatea noastra nu este obisnuita cu ideea aceasta? Pentru ca unii, chiar si medici, au preconceptii total eronate si nefondate privind siguranta sanatatii mamei si a copilului in apa, pentru ca nu au experienta in acest tip de nastere?

Consider ca orice femeie insarcinata are dreptul la o nastere relaxanta, usoara si confortabila. Daca apa ne ofera toate aceste atuuri, de ce nu am opta pentru o astfel de nastere tamaduitoare atat pentru corp si cat pentru spirit? De ce am asocia senzatia lipsei unui disconfort fizic doar cu anestezii sau analgezii controversate, cand apa deja prin simpla ei prezenta la nastere ne ofera toate aceste senzatii de calmare si alinare?

Ar fi foarte util, chiar etic sa fim informate corect despre beneficiile utilizarii apei la nastere, in loc sa ni se ofere doar medicamentatie de sinteza de ultima generatie pentru a relaxa un corp incordat si pentru a evita durerea resimtita de unele mamici la nastere din cauza fricii si a tensiunii din corp.

Cele mai multe mamici aflate in travaliu exclama un “WOW” entuziast in momentul in care intra intr-un bazin de nastere. Ele se mai intreaba doar de ce nu au facut-o pana acum?

Cateva Studii doar:

Exista un studiu (Harper 1999) care spune ca absolut toate mamicile cuprinse in acel studiu amplu care au experimentat nasterea in apa au spus ca s-au simtit relaxate, calme, si impacate atunci cand si-au petrecut travaliul in apa.

Multe femei afirma chiar, ca sansele sa fi cerut o anestezie ar fi fost de 200%, daca nu ar fi existat bazinul cu apa in care s-au relaxat si au nascut atat de usor. Deci apa este cu adevarat o analgezie foarte eficienta.

Intr-un studiu facut de Waterbirth International, din cele 1500 de femei care au nascut in apa si care au fost intrebate daca ar mai naste tot in apa, doar una singura a raspuns cu: ”NU”, explicand mai jos cu o sageata: “este al saptelea copil. ma opresc acum…” 🙂

Ideea nasterii in apa este deja o “analgezie” naturala a corpului care naste. Conform tutror studiilor facute de-a lungul anilor, nu a fost nevoie de anestezii, nu s-au folosit nici macar produse precum oxitocina intravenoasa pentru a grabi procesul nasterii.

Din 1355 de femei care au nascut in apa, doar 4,3% au cerut o analgezie epidurala/peridurala. Deci un procent foarte mic a ales anestezie, pentru ca apa are deja un efect anesteziant foarte puternic.

Departamentul de Sănătate din Anglia a raportat în 1993 un studiu, în urma caruia s-a concluzionat că femeilor ar trebui să li se dea șansa să aleagă să nască în apă. Acest demers a avut un rezultat fantastic: tot mai multe maternități au instalat efectiv bazine de naștere in salile de nastere și astfel au început să se specializeze tot mai multi medici si moase în nașteri subacvatice. Aceasta institutie oficiala a Angliei continua să sprijine folosirea bazinelor de naștere și astfel incurajeaza aceasta practica în maternități de stat, private, in case de nașteri sau chiar și asistate acasă de cadre specilaizate.

Ghidul Național pentru travaliu si nastere în Anglia recomandă folosirea bazinelor de naștere pentru ameliorarea si eliminarea durerii resimtite de mame in timpul nasterii. Un studiu din 2010 in Anglia arata ca una din 10 femei naste in apa, pe cand in 2007 numai una din 8 năștea în apă.

Un studiu Cochrane din 2014 spune că imersia in apă în primul stadiu al travaliului reduce folosirea epiduralei sau al oricărei anestezii, reduce lungimea primului stadiu al travaliului, reduce durerea, timpul în care mama stă în travaliu și este totodată asociată cu o rată mai mică de naștere prin cezariană, reduce drastic oricare alte probleme de incontinenta urinară, chiar și 42 de zile după naștere. Acest studiu din 2014 a raportat ca si concluzie, că imersie in apă nu a influentat rata infecțiilor pentru copil sau pentru mamă, iar scorul Apgar pentru bebeluș a fost similar cu cel observat la nasterile convenționale în aer.

De exemplu in Australia, nașterile în apă sunt foarte bine cotate si tot mai multe spitale acceptă, sustin și practică nașterea în apă, oferindu-le mamicilor acest drept fundamental de a alege cum sa-si nasca pruncul. Sunt peste 70 de maternitati, clinici sau case de nasteri care ofera programe de nastere in apa. Bineînțeles că și acolo, acum 20 de ani se simtea reticenta, intalneai sprâncene ridicate și foarte multe dubii cand pomeneai de nastere in apa.

Vezi și

Circulara de cordon nu este indicatie de cezariana.

Sa nu mai aud, ca va lasati pacalite ca nu puteti naste natural cu circulara de cordon.

Call Now Button