EPIZIOTOMIA – mutilarea organelor genitale feminine la nastere

Nu ar fi nevoie de aceasta incizie la nastere, daca femeia ar putea naste in pozitii gravitationale.

Niciun mamifer nu naste pe spate.
Nicio femeie nu s-ar pune pe spate la nastere, ci ar alege o pozitie confortabila.

Fisurile vaginale pot aparea in timpul expulziei, daca femeia este fortata sa nasca pe spate sau daca contractiile au fost augmentate cu oxitocina artificiala perfuzabila, administrata chiar si fara acordul ei.

Fisurile perineale la o nastere in ritmul firesc al corpului ai al bebelusului, cu o pozitie confortabila aleasa de catre mama, se întâmplă rar, iar atunci, aproximativ 90% dintre fisuri se vindecă ușor și rapid, fara a fi necesara o suturare.
De aceea, doar rupturile de gradul 3 sunt cusute, restul fiind capabile sa se vindece fara probleme, cu apa oxigenata si cu cateva remedii homeopate.

RISCURILE EPIZIOTOMIEI:

😭sangerarea abundenta, ce aduce cu sine o grabire a nasterii placentei;

😭disconfort ridicat, daca nu la incizie, atunci la cusutul care se resimte cu tot cu anestezia locala;

😭disconfort mult timp dupa #nastere , la pozitii normale precum sezutul pe un scaun;

😭recuperare perineala indelungata, pe cand dupa o nastere naturala, femeia e bine imediat dupa;

😭incontinenta urinara;

😭disfunctii sexuale si dureri la contact;

😭tristete si stima de sine scazuta, insatisfactie dupa nastere, rusine si culpabilitate;

😭predispozitie la infectii dupa incizie;

😭 O epiziotomie ignoră structurile anatomice ale muschilor perineali, perturba astfel integritatea lor, nu ocoleste vase de sânge importante, precum se intampla la o fisura, intrerupe circuite si terminatii nervoase la nivel de tesut si afecteaza astfel simturilr
zonei afectate.

CUM sa eviti epiziotomia:

❤️vorbesti cu medicul tau si iti negociezi planul de nastere;

❤️alegi un medic care sa nu faca epiziotomii pe banda rulanta;

❤️alegi o maternitate unde nimeni nu iti ingradeste libertatea de miscare in timpul travaliului si nu nimeni nu iti grabeste nasterea;

❤️refuzi perfuzia cu oxitocina, pentru ca ai contractii produse in mod natural de bebelusul tau din pantec;

❤️refuzi sa stai culcata pe spate la expulzie, indiferent cine iti spune asta;

❤️nasti in apa si insisti ca si expulzia sa se intample tot in apa;

❤️la expulzie stai in pozitii gravitationale precum: in genunchi, in picioare, in genunchi sprijinita in maini; culcata pe lateral sau ghemuit, ca o broscuta;

❤️refuza analgeziile, pentru ca ele vin la pachet cu oxitocina artificiala, care va produce contractii mult prea puternice, care vor leza perineul;

❤️comprese fierbinti aplicate pe perineu inainte sau in timpul expulziei;

❤️relaxare, informare si intelegerea procesului fiziologic al nasterii care elimina astfel frica de contractii;

❤️tehnica de respiratie specifica expulziei, prin care sa produci relaxare vaginala, ca sa eviti presiunea intracraniana sau intraoculara;

❤️🍀❤️🍀❤️🍀❤️

PERINEUL FEMEII LA NASTERE TREBUIE PROTEJAT SI NU TAIAT.

Spune NU acestei “mode” romanesti de a mutila organele genitale feminine la nastere, din preconceptia atat de inradacinata ca femeia trebuie sa nasca pe spate.

AFLA:

• cum poti sa nasti fara acea taietura
• cum poti evita fisurarea sau ruptura perineului
• ce pozitii sunt indicate in nastere
• cum poti pregati perineul pentru nastere

Pentru ca :
E corpul si copilul tau!
E dreptul tau sa alegi ce proceduri accepti sau nu, pentru ca nasterea nu este o boala sau o operatie majora.

CAMPANIA
Naste normal – naste gravitational
Participa online la un MASTERCLASS de 5 zile cu Ditta Depner, ca sa va pregatiti impreuna pentru orice varianta de nastere aleasa de bebe.

#nastegravitational
#stopviolentaobstetrica

Stii care sunt cele mai bune pozitii de nastere pentru a-ti proteja perineul, draga viitoare mamica?

Urmareste acest interviu si vei intelege exact ce sa faci in expulzie, datorita explicatiilor complexe din acest film educativ despre nastere, sustinut de educatorul holistic prenatal: Ditta Depner.

Stiai ca, pozitia culcata pe spate, in care femeia este obligata sa nasca si astazi mai ales in Romania, a fost introdusa de un barbat doar in secolul al 18-lea?

Pana atunci femeile nasteau libere si nefortate sa stea in vreo pozitie anume.

Era un om foarte influent in acea vreme si avea un fetis: de a privi nasterea la amantele sale pe care le lasa dinadins gravide.

Vei afla in curand cine a reusit sa implementezet ceva atat de nefiresc, incat inca mai dainuie?

In ce lume ciudata traim, sa pastram chiar si obiceiuri atat de nefiresti si pericuolase pentru orice femeie care naste un copil…

Stiai ca aceasta pozitie nefireasca duce la cele mai multe rupturi si la clasica epiziotomie, atat de raspandita in Romania (95%)?

Stiai ca aceasta pozitie este impusa si acum femeilor de catre cele mai multe maternitati din tara?

Stiai ca in alte tari exista un adevarat cult pentru perineul femeii, iar taietura aceea este considerata o veritabila mutilare a organelor genitale feminine?

~~~~~~~

Aici ai filmuletul educativ despre PERINEUL TAU SFANT. AI GRIJA DE EL, PENTRU CA PENTRU CEILALTI E DOAR UN MUSCHI “INEFICIENT”. SPUNE NU epiziotomiei.

Beneficii și riscurile epiziotomiei:

Beneficiile și riscurile epiziotomiei sunt foarte disproporționate. Atunci când sunt comparate împreună, cercetarea susține că epiziotomia de rutină ar trebui să fie exilată ca o practică a trecutului. Chiar si pozitia ACOG (American Congress of Obstetricians and Gynecologists) pe aspectul epiziotomiei, este ca cercetarea nu sustine utilizarea ei ca și procedeu de rutina.

RATIONAMENTUL LOR:

Epiziotomia se face pentru a lărgi deschizătura perineală pentru trecerea capului copilului și pentru a preveni ruperea acestuia.

REALITATEA NOASTRA:

Epiziotomia taie țesuturile musculare și nu doar straturi de piele, ceea ce duce adesea la incontinență urinară si pierderi mari de sange.

De asemenea, creeaza o trauma intinsa a zonei perineale și este, de fapt, cauza ruperii perineale suplimentare.

Anestezicele locale administrate pentru efectuarea epiziotomiei, determina umflarea țesuturilor perineale, scăderea flexibilității acestora și creșterea șansei de rupere.

Rupturile survenite fără epiziotomie se vindecă mai bine decât epiziotomiile in sine. Cu un suport perineal adecvat, se pot evita atât ruperea, cât și epiziotomia. Peste 1 milion de epiziotomii inutile se efectuează în fiecare an, mai ales in Romania.

SINGURUL BENEFICIU:

Permite copilului să se nască mai repede când observam stress fetal si trebuie sa-i salvam viata.

RISCURILE MULTIPLE:
– Afectează țesutul muscular;
– Provoaca o posibila ruperea în plus față de epiziotomie;
– Poate duce la incontinență urinară;
– Anestezicele locale pot provoca mai multe rupturi prin umflarea țesuturilor;
– Se face ca si procedura de rutina, pentru confortul medicului;
– Este o procedura de obicei complet inutila
– Necesita o perioadă lungă de timp pentru a se vindeca
– Necesită suturare cat mai grabnica, pentru a nu pierde cantitati considerabile de sange;
– Crește timpul de recuperare
– Este o procedura foarte inconfortabila pentru mamica in travaliu;
– țesutului cicatricial rezultat in urma epiziotomiei poate fi inflexibil și poate afecta nașterile viitoare.
– Percepută de multe ori ca mutilare genitală.

Epiziotomia de rutină nu este o practică bazată pe dovezi. În ciuda dovezilor că beneficiile epiziotomiei nu sunt justificate, unii obstetricieni persistă în utilizarea ei în mod obișnuit pentru comoditate, pentru a termina livrarea mai repede. În alte cazuri, unii obstetricieni cred că toate mamele pentru prima dată vor necesita o epiziotomie, în mod clar nefavorabil pacienților lor.

REFERINȚE:

Evidence Report/Technology Assessment No. 112, The Use of Episiotomy in Obstetrical Care: A Systematic Review (AHRQ Publication No. 05-E009-2).

Murray W. Enkin MD, FRCS(C), D.J. Hunter MD, FRCOG, FRCS(C), Laura Snell RN, SCM (1984)
EPISIOTOMY: EFFECTS OF A RESEARCH PROTOCOL ON CLINICAL PRACTICE
Birth 11 (3), 145–146. doi:10.1111/j.1523-536X.1984.tb00768.x

Hartmann K, Viswanathan M, Palmieri R, Gertlehner G, Thorp J, Lohr KN. Outcomes of routine episiotomy: a systematic review.JAMA 2005;293:2141-8.

University of North Carolina, Center for Women’s Health Research. Routine episiotomy does not provide benefits: the importance of asking questions about common things.

Viswanathan M, Hartmann K, Palmieri R., Lux L, Swinson T, Lohr KN, Gartlehner G, Thorp J. The use of episiotomy in obstetrical care: a systematic review; summary. Agency for Healthcare Research and Quality (Evidence Report/Technology Assessment: Number 112.)

Carroli G, Belizan J. Episiotomy for vaginal birth. Cochrane Database of Systematic Reviews 1997, Issue 2. Art. No.: CD000081. DOI: 10.1002/14651858.CD000081

Roberts CL, Tracy S, Peat B. Rates for obstetric intervention among private and public patients in Australia: a population based descriptive study. BMJ. 2000;321:137–141.

Senate Community Affairs Reference Committee. Rocking the cradle: a report of childbirth procedures. Canberra: Commonwealth of Australia; 1999.

Roberts JM. Recent advances: Obstetrics. BMJ. 2000;321:33–35.

💔💔💔💔💔💔💔💔

Cele două tipuri cele mai frecvente de epiziotomie sunt linia mediană (spre anus) sau medio-laterală (diagonală, departe de anus). Această procedură a fost inițial concepută pentru a preveni rupturile și traumatismele severe ale perineului în timpul nașterii vaginale sau pentru a grăbi o naștere în cazul traumatismelor fetale sau pentru a permite o livrare instrumentală (forceps sau vaacumextractor)

Organizația Mondială a Sănătății recomandă rate de epiziotomie sub 10%.
Un studiu realizat în 1983 a arătat că epiziotomiile NU ameliorează incontinența sau funcția sexuală, dar că de fapt CREȘTE șansele unei femei sa se confrunte cu asta.

❗Din păcate în România, epiziotomia este din oficiu, ca o cerem sau nu, de cele mai multe ori nici nu suntem întrebate sau, chiar dacă exprimam refuzul acestei proceduri, suntem ignorate!❗

EPIZIOTOMIA este MUTILAREA ORGANELOR genitale feminine.

Refuza incizia. Este dreptul tau de femeie si de OM. Ai acest drept. Nimeni nu il poate viola. Cunoaste-ti drepturile si nu permite mutilarea organelor tale genitale.

Ditta Depner

Educator prenatal si fondatorul conceptului „Renasterea”
Terapeut holistic pentru vindecarea traumelor pre si peri-natale
Doula si consilier pe teme de infertilitate, sarcina si nastere

Vezi și

Cand bebe vrea sa se nasca in masina, in drum spre maternitate

Am avut norocul sa-mi întâlnesc minunatul soț, apoi sa fim aleși de bebe și să participăm împreună, in octombrie 2022, la MASTERCLASS-ul Renașterea, ținut de tine.

Call Now Button