10 Motive sa dormi langa copilul tau noaptea

 

Traducere de Raluca Donciu

Nota mea: As putea sa vorbesc despre Co-sleeping zile intregi, asa ca mi-ar fi fost foarte greu sa ma rezum la o postare. Probabil chiar ma voi gandi sa fac o serie intreaga pe tema aceasta, in care sa tratez separat beneficiile, miturile gresite si indicatiile co-sleeping-ului.
Pentru inceput, voi traduce un articol de Jan Hunt, autoarea cartii The Natural Child.
Traducere de aici: http://www.naturalchild.org/jan_hunt/familybed.html
1. Dormitul impreuna in familie avantajeaza la maxim alaptarea, pentru ca nu e nevoie sa mergi intr-o alta camera ca sa iei copilul. O mama ce alapteaza in “patul familial” poate sa-si hraneasca usor copilul fara sa fie nevoie sa se trezeasca de tot, si poate sa continue sa se odihneasca. Asadar, cosleeping-ul incurajeaza mamele sa continue sa alapteze si astfel copilul poate primi toate beneficiile numeroase ale alaptarii pana cand alege sa renunte singur la san.
2. Conform cercetatorului in medicina somnului James McKenna, co-sleeping-ul creste sansele ca un parinte sa poata interveni cu succes pentru a preveni moartea copilului, indiferent daca aceasta e cauzata de o boala fiziologica sau de un accident fizic. El le reaminteste parintilor ca “co-sleeping-ul le ofera parintilor cea mai buna oportunitate de a-si auzi bebelusul in criza si a raspunde.” El adauga ca “din moment ce protectia impotriva Sindromului de Moarte Subita a Bebelusului poate avea legatura cu frecventa si durata alaptarii, si pentru ca bebelusii sug mai mult cand dorm impreuna cu mama lor, aceasta practica ajuta la protejarea nou-nascutilor alaptati. “*
3. Pauzele in respiratie sunt normale pe parcursul primelor luni de viata si e foarte verosimil ca respiratia mamei ofera indicatii importante nou-nascutului, reamintindu-i sa inspire, prevenind dezvoltarea unei situatii de Sindrom de Moarte Subita. Chiar daca acest mecanism esueaza, mama e aproape, sa ajute bebelusul sa se trezeasca. O mama ce alapteaza si bebelusul ei tind sa aiba ciclurile de somn si de visare coordonate, facand-o pe mama sa fie foarte sensibila la bebelusul ei. Daca ea doarme aproape, se poate trezi daca bebelusul ei are o dificultate. Dar daca bebelusul e singur, acest tip de interventie salvatoare de vieti nu poate avea loc.
4. Orice pericol de cosmar pentru copil este redus daca este un adult aproape. Bebelusi si copii au pierit in incendii, au fost abuzati sexual de rude venite in vizita, au fost rapiti din patul lor, au fost atacati de animale de companie, s-au sufocat dupa ce au vomat, si au murit sau s-au ranit in diferite moduri care ar fi putut fi prevenite daca un parinte ar fi fost aproape sa ajute.
5. Sufocarea este uneori listata ca un pericol al familiei care practica co-sleeping-ul. Acesta este un pericol DOAR in doua situatii: un nou-nascut care doarme pe un pat de apa, si deci nu e capabil sa se impinga in sus cand e nevoie sau un parinte care e prea intoxicat de alcool sau droguri pentru a fi atent la nevoile copilului. Evident, un copil care se sufoca din orice motiv (cum ar fi o panglica de pe pijama care ii ajunge in jurul gatului, voma din timpul somnului sau atacuri astmatice) este mai probabil sa reuseasca sa-si trezeasca un parinte care e aproape, decat unul care doarme intr-o camera diferita.
6. Co-sleeping-ul familial este deseori gresit inteles ca facilitand abuzul sexual al copilului de catre un parinte. Opusul e adevarat. Parintii care dezvolta legaturi adanci emotionale cu copiii lor ramanand aproape de ei si raspunzandu-le noaptea la solicitari, la fel ca si ziua, sunt mai putin inclinati sa ajunga la comportamente abuzive de orice fel asupra copiilor lor pe care ii iubesc si ii pretuiesc. In consecinta, faptul ca un copil doarme singur nu a fost niciodata o protectie adecvata impotriva unui parinte care intentioneaza un abuz sexual, si poate chiar face ca un parinte sa poata sa tina un astfel de secret fata de celalalt.
7. Somnul la comun poate mai departe sa previna abuzul asupra copilului ajutand toti membrii familiei sa obtina odihna de care au nevoie, mai ales daca bebelusul este alaptat. Acesta nu trebuie sa sufere sau sa planga ca sa o aduca pe mama la el, si mama poate alapta pe jumatate adormita. Intreaga familie se trezeste odihnita, fara nici un resentiment fata de bebelusul care le-ar fi deranjat somnul cu o noapte inainte. Un parinte extenuat este mai predispus sa isi abuzeze copilul decat o mama odihnita sau decat un tata care s-a bucurat de prezenta copilului care se odihneste fericit langa el pe parcursul noptii.
8. Plansul este un semnal oferit de natura, menit sa ii deranjeze pe parinti, pentru a asigura bebelusului toata atentia dorita. Dar plansul prelungit este stresant pentru toti membrii familiei. Cu cat sunt indeplinite mai devreme nevoile bebelusului, cu atat au parte de mai multa odihna si bebelusul, si restul familiei, si cu atat mai multa energie vor avea pentru urmatoarea zi. O mama care doarme langa bebelusul ei poate sa utilizeze raspunsul instinctiv pe care orice noua mama il are fata de primele scancete ale bebelusului ei, astfel prevenind nevoia de plans isteric, care este atat de stresant pentru bebelus si pentru toti membrii familiei.
9. Intre fratii care dorm aproape unul de celalalt se dezvolta un simt mai puternic al dragostei si increderii, scazand rivalitatile intre ei din timpul zilei. Fratii care isi petrec impreuna noptile si zilele au o mai mare oportunitate sa isi construiasca o relatie mai solida si de lunga durata. Bebelusii si copiii care sunt separati de alti membri ai familiei pe parcursul zilei (parintii la serviciu, fratii la scoala) pot partial sa recupereze absenta lor si sa restabileasca legaturi emotionale importante fiind impreuna pe parcursul noptii, si petrecand in familie dimineti atat de placute, care altfel ar fi pierdute. Desigur, afacerile conduse de acasa si unschooling-ul pot sa minimizeze separarile si sa creeze legaturi familiale mai puternice pe parcursul zilei, la fel cum co-sleeping-ul o face noaptea.
10. Studii stiintifice pe adulti in coma au aratat ca prezenta altei persoane in camera imbunatateste semnificativ ritmul cardiac, tensiunea arteriala si presiunea sangelui. Pare rezonabil sa presupunem ca si nou-nascutii si copiii au parte de beneficii similare pentru sanatate atunci cand au alte persoane care dorm in aceeasi camera cu ei.
Un copil care e ingrijit pe parcursul noptii (si pe parcursul zilei), primeste reasigurari constante de dragoste si sprijin, in loc sa fie nevoit sa faca fata sentimentelor de frica, furie, si abandon, noapte dupa noapte. Copiii care s-au simtit in siguranta pe parcursul noptii, la fel ca ziua, cu un parinte iubitor aproape, devin adulti care fac fata mai bine stresului inevitabil pe care viata ni-l ofera. Asa cum John Holt a spus atat de elocvent: sa ai parte de sentimente de dragoste si siguranta in primii ani de viata, acesta nu e “rasfatul” copilului, e ca si cum ai pune “bani in banca”: un fond de incredere in altii, incredere in sine si siguranta interioara, de care copilul se poate folosi pe parcursul provocarilor vietii.
* James McKenna, Ph.D., Personal communication, June 2000.
Sursa: http://bebster.ro/articole/10-motive-sa-dormi-langa-copilul-tau-noaptea

Vezi și

O BUNA DIMINEATA intr-o noua viata!

Oare sarbatorim fiecare zi, ca si cum ar fi o re-nastere, dimineata de dimineata, la trezire, dupa uitarea noptii?

Call Now Button