Bine ai venit in lumea nasterilor frumoase si implinitoare!
0744 641 558
ditta@dittadepner.ro

Bazinul de nastere

  • Comments: 0
  • Posted by: DD.Admin

Bazinul de nastere se va umple cu aprox 450 litri – bazinul mic – sau 650 litri de apa – bazinul mare – deci podeaua va trebui sa suporte aceasta greutate considerabila. Luati in considerare acest aspect, mai ales la nasterile acasa, cand evaluarea podelei unei locuinte intr-o mansarda s-ar putea sa fie necesara. Bazinul de nastere se va amplasa cat mai aproape de o sursa de apa potabila, iar prin furtunul racordat direct la robinet, el se va putea umple foarte usor, regland temperatura apei de la robinet. Specificatiile practice de montaj le gasiti aici http://www.bbmic.ro/blog/bazinul-meu-de-nastere/

Dupa nastere si inainte de golire, apa va trebui curatata de reziduuri mai mari cu ajutorul unei site mari. Pentru golirea bazinului se va folosi un alt furtun atasat la o pompa submersibila de apa, care va goli rapid apa din bazin intr-o canalizare (chiuveta ori WC).

Camera in care gravida va sta in bazinul de nastere trebuie sa fie incalzita la aprox 23-25 de grade Celsius, astfel incat iesirea din apa calda sa nu provoace o senzatie neplacuta de frig si astfel de incordare sau contractare a muschilor. Ceea ce ar ajuta ar fi existenta unui radiator electric instant care sa incalzeasca local chiar zona unde se afla gravida dupa ce iese din bazin.

TEMPERATURA APEI

trebuie sa fie intre 34-37 grade Celsius, pentru ca temperatura lichidului amniotic din uter este cu doar 1 grad mai mare decat temperatura corpului mamei de 37 de grade Celsius. Daca temperatura apei din bazin depaseste 37de grade Celsius, corpul mamei nu poate transpira tocmai datorita imersiei in apa, iar temeperatura corpului ei va creste si va crea disconfort fatului din burtica, privandu-l de o importanta cantitate de oxigen, oxigen care ajuta acum la racirea lichidului amniotic.

Deci daca apa din bazinul de nastere este mai mare de 37 de grade Celsius, mamica in travaliu va obosi mai repede, pentru ca energia necesara reducerii temepraturii lichidului amniotic la cote normale – adica 37 de grade Celsius – va consuma din energia disponibila a corpului ei. Fatul supraincalzit va avea nevoie de mai mult oxigen in acest caz, iar mama nu-l va putea asigura la cote normale fiind preocupata de racirea corpului in detrimentul oxigenarii suplimentare.

Si inca un lucru important legat acum de temperatura corporala a nou nascutului, pe care multe mamici nu il cunosc: pana la aproximativ 2 luni dupa nastere, copilasul nu detine inca controlul automat de termoreglare a temperaturii corporale. De aceea imediat dupa nastere, locul bebeluslui este pe burtica mamei, la pieptul ei, piele pe piele, pentru ca acea incalzire de la corp la corp sa poata avea loc. Iar necesitatea ca nou nascutul sa aiba contact direct cu mama in timpul zilei prin purtare si pe timpul noptii cu dormitul impreuna sunt cruciale pentru confortul sau cat si pentru o dezvoltarea psiho emotionala securizanta si sanatoasa.

CALITATEA APEI

Apa din bazinul de nastere nu trebuie sa fie una sterila si nu necesita alte tratamente speciale. In toate spitalele in care se naste in apa, se foloseste apa potabila, de la robinet, cu filtrele specifice oricarei unitati medicale. Curatarea de reziduuri a bazinului in timpul travaliului este insa necesara. Acest lucru se poate face foarte usor cu o sita cu maner, care sa culeaga toate impuritatile, pentru ca apa sa ramana curata pana la nastere.

Nasterea nu este o operatie si tocmai din aceasta cauza nu exista pericolul ca mama sau nou nascutul sa pateasca ceva datorita contactului cu apa din bazin.

Atentie totusi la cantitatea de clor din apa potabila. Se stie ca clorul se elimina foarte greu din organism, iar contactul cu acest clor pe pielea bebelusului este foarte de nedorit, pentru ca bruiaza ph-ul si asimilarea vernix-ului caseosa si totodata bruiaza colonizarea tractului digestiv ala bebelusului cu bacteriile bune din vaginul mamei. Cereti ca apa din bazin sa fie filtrata cu filtre speciale care scot clorul si alte substante nocive din apa potabila.

Puteti de asemenea folosi cateva picaturi de ulei esential pur de lavanda (extras prin vaporizare si nu prin procedee chimice – adica de la Vivasan, Young Living sau Doterra), picurate in apa bazinului de nastere, pentru ca are un excelent efect antiseptic. http://www.bbmic.ro/index.php?route=product/product&path=20_110&product_id=513

ADANCIMEA APEI DIN BAZINUL DE NASTERE

Un aspect foarte important este imersia in apa cat mai adanca, si nu doar intr-o cada conventionala sau Jacuzzi, ci intr-un bazin de nastere in care apa sa acopere complet burtica pana la piept. Atunci beneficiile apei sunt la cote maxime, iar relaxarea va fi una eficienta si totala. Apa calduta care va acoperi intreaga portiune a burticii va reda o senzatie placuta de confort si o redistribuire a circulatiei sanguine ceea ce va determina eliberarea de mai multi hormoni ai dragostei si ai travaliului: oxitocina endogena (Katz et al.1990).

Reducerea imediata a durerii poate fi simtita deja din momentul imersiei in bazinul cu apa, spun mamele care au nascut subacvatic. Putem vorbi de acel efect: “Ahhhhhhh…ce bine eeeee!” Acel zambet, acele sunete de rasuflare usoara, acea mimica de multumire si pace interioara sunt inconfundabile. Cam acesta este efectul apei aspura unui travaliu avansat si intens.

Cand sunt intrebate care ar fi gradul de disconfort pe o scara de la 1-10 inainte de intrarea in apa, ele raspund cu un 6-7. Dupa vreo jumatate de ora de la intrarea in bazinul de nastere, la aceeasi intrebare ele raspund cu un 2-4. Cele mai multe mamici se simt foarte bine, increzatoare si se simt in siguranta in mediul acvatic. Apa devine un fel de bariera spre lumea din afara, iar bazinul devine cuibul femeii, propria ei burtica din care ea va naste un bebelus.

IGIENA MAXIMA – FOLIA DE UNICA FOLOSINTA –

Din momentul aparitiei bazinelor de nastere gonflabile, cazile de baie gen Jacuzzi au pierdut in fata acestui produs inovativ tocmai in ideea unui plus de securitate bacteriologica, dar mai ales pentru confort si o igiena desavarsita.

Din acest motiv au fost acreditate si de catre Ministerul Sanatatii din Romania, cat si de organele competente in intreaga Europa si America. Ele au fost recunoscute ca si produse medicale de clasa 1 de inalta calitate, inregistrate sub directiva medicala 93/42/EEC.

Bazinul de nastere se poate utiliza doar cu o folie speciala de unica folosinta, astfel incat bazinul nu va intra niciodata in contact cu apa utilizata de diferitele cliente ale maternitatii. Folia de unica folosinta este achizitionata de catre fiecare gravida in parte, ca astfel sa nu existe posibilitatea de a fi refolosita. Totodata bazinele de nastere au un numar fix de 20 utilizari, dupa care spitalul este nevoit sa-l inlocuiasca cu unul nou. Bazinele speciale pentru maternitati si case de nasteri sunt diferite fata de bazinele de nastere pentru uz personal. Sunt mult mai robuste si materialul din care sunt fabricate este mult mai gros, astfel ele permit o utilizare multipla. http://www.bbmic.ro/index.php?route=product/product&product_id=714&search=folie&description=1

Lasă un comentariu!

avatar