In ziua de astazi orice familie in devenire este asaltata atat in media cat si la orice fel de manifestari sociale legate de sarcina si bebelusi, de zeci de „Banci de celule stem”.

Oferte foarte „tentante”, zeci de pagini de contracte stufoase greu inteligibile, dar oameni de vanzari foarte bine antrenati, prezinta viitorilor parinti variante de-a dreptul infricosatoare…in care salvarea este lesne de inteles: recoltarea in primele minute de la nastere a catorva celule stem.

O procedura aparent neinvaziva si de mare folos pentru presupusa „salvarea” de la boli grave care ar putea afecta o viata fara griji si fara boli.. Povesti frumoase spuse in momente foarte vulnerabile ale viitorilor parinti ingrijorati sa poata oferi totul, noului membru al familiei.

Nimic mai departe de realitatea din spatele unei industrii care functioneaza cu succes in aproape domeniile: cea a asigurarilor, de viata, de boala, de sanatate, de bunuri, de valori, de servicii…etc

In Romania chiar a devenit o moda sa recoltezi si nu se mai pune problema daca da sau nu, ci cati bani aloci..si vorbim de sume foarte considerabile, in functie de „pachetul” ales (de la 1000-3000euro).

Cu cat este pachetul mai scump cu atat promisiunile sunt mai mari si mai irealiste, tinand cont ca intr-un caz nefericit, operatia pentru a pune aceste celule stem in locul problemei costa zeci de mii de euro, iar cadrele medicale care stiu sa faca o astfel de procedura sunt aproape inexistenti in tara noastra.

Oriunde in Europa, parintii doritori fac asta benevol, fara bani, si pun la dispozitie acele celule stem recoltate tuturor cazurilor in care exista compatibilitate. Deci acolo nu s-a dezvoltat aceasta mega afacere foarte profitabila, de altfel, in care apar si dispar „Bancile de celule” in decurs de doar 2-3 ani. Oare ce se intampla cu acele baze de date si cu celulele? Nu mai intrebam de bani…

Ce sunt celulele stem?

Celulele stem sunt celule atotștiutoare, sunt numite si celule inteligente, care se duc acolo unde există probleme de remediat in corpul copilașului nou născut. Celulele stem înlocuiesc celule bolnave sau nefuncționale, ele se pot chiar înmulți singure si activează ca niște mici mecanisme reparatorii sau regeneratoare protejând astfel organismul nou născutului de îmbolnăviri sau probleme de sanatate.

Celulele stem se află la naștere si în placentă, iar placenta de obicei este expulzată în aproximativ 30-90 de minute după nașterea bebelușului. Cantitatea acestor celule inteligente este foarte mare, având în vedere, că în placenta la nașterea copilul mai exista în jur de 100 -130 de mililitri de sînge placentar, care ar trebui transferat în corpul nou nascutului.

Dacă cordonul ombilical al nou născutului este taiat si clampat imediat după naștere, aceste celule stem rămân neutilizate în placentă, iar bebelusul este privat de 1/3 din sângele lui de drept, ceea ce favorizează apariția anemiei feriprive.

Studiile recente arată că, lăsarea cordonului ombilical să pulseze cel puțin 7-10 minute imediat dupa nastere, ajută la creșterea în greutate la naștere, la aportul firesc de sînge de aproximativ 130 de mililitri, care lipsesc copilului dacă nu se face această procedură, iar copilul nu suferă de anemie.

S-au făcut studii în care s-a arătat că nou nascutilor carora le-a fost tăiat cordonul ombilical imediat după naștere, au suferit de anemie cel puțin un an și jumătate ne putându-se interveni cu absolut niciun fel de suplimente pentru a regla această anemie severă.

Daca cordonul ombilical este intrerupt înainte de încetarea pulsației copilul este fortat sa respire brusc aer, fara a mai exista aceasta trecere lina la respirație prin plămâni, pentru ca de fapt ii taiem literalmente oxigenarea creierului, ceea ce poate duce la probleme grave.

Tot mai multe moase si medici informați care studiază ultimele apariții în domeniul științific, recunosc că întârzierea clamparii cordonul ombilical facilitează un mai bun start în viață a nou născutului și de aceea recoltarea celulelor stem devine o intervenție care privează copilul de o sănătate solidă și firească, intrerupand de fapt un proces fiziologic, normal.

Dacă ne gândim la faptul că organismul copilului știe exact ce să facă ca să primească aceste celule stem din placentă, ne-am baza exclusiv pe această inteligență înnăscută și am realiza și ne-am impune pentru ca bebelușii noștri să nu mai fie privați de acest transfer de sînge placentar, care poartă cu el miile de celule stem care sigur îl vor ajuta pe nou nascut să înceapă cu dreptul această viață.

Având în vedere cele expuse mai sus ne punem atunci întrebarea:
ce să caute aceste celule inteligente într-o bancă, când ele pot fi utilizate direct de către nou născut în modul cel mai inteligent si perfect, direct si nemijlocit si mai cu seama ieftin?

 

About the author
6 Comments
 1. Alina

  Buna ziua.

  Dar ce facem cu copilul expulzat al carui cordon nu este taiat inca, care nu respira inca prin plamani, are cordonul ombilical in jurul gatului si e albastru tot. In cazul meu, medicii s-au panicat, au taiat imediat cordonul (desi am cerut inainte de nastere sa mai fie lasat sa pulseze) si au inceput manevre de resuscitare. In final copilul a tras aer, a plans, a primit 7 Apgar si acum este bine. Are deja 2 ani. Intreb pentru ca as vrea sa stiu la urmatorul pana in ce moment poti sa intinzi coarda si sa risti?
  Multumesc.

  • Ditta Depner

   Draga Alina,

   in momentul nasterii trebuia desfacuta doar circulara de cordon, si asta deja din momentul expulziei capului. Toti copilasii au cateva secunde bune in care se invinetesc, este acomodarea la noul tip de alimentare cu oxigen. Se stie, ca la nasterile in apa, nou nascutul are nevoie de cateva minute in plus ca sa se schimbe culoarea pielii in roz. Mai cu seama cand sunt probleme de respiratie, se lasa cordonul atasat, pentru ca alimentarea cu oxigen se produce oricum si nu impiedica, ci ba din contra, ajuta nou nascutul sa se adapteze mai bine la viata extra uterina. Nou nascutul poate fi resuscitat si cu cordonul atasat, tocmai de aceea se si practica in multe spitale din lume, care stiu acest lucru. Ei lasa cordonul atasat, mai ales atunci cand este vorba de prematuri sau de probleme de respiratie. Cordonul ramas atasat, nu incurca la nimic, ci doar poate la faptul ca nu este destul de lung ca sa ajunga doctorii cu copilul in alt salon :), dar aceasta este doar o problema de logistica, care e foarte rezolvabila.

 2. Harbuz

  Dar la cezariana cum se procedează?

 3. Flori

  Felicitari Ditta pentru tot ce faci. Noi am ales sa nu recoltam de la gemenii nostri nicio celula stem si am avut o avalansa de critici la adresa noastra din partea prietenilor ( culmea! ) care ne acuzau ca dam banii pe tablete scumpe dar nu recoltam celule stem. Ei bine, sa fim cu totii sanatosi, ca nu ne-a pasat!

 4. Ioana

  Buna seara,
  Eu am nascut prin cezariana,deoarece bebe era trecut de termen si nu dorea sa iasă.Pot spune ca a durat clamparea cateva secunde.Fiind operată la ora 14.30,bebelusul a început să facă icter sever (patologic),in jurul orei 22.00 fiind ținut timp de o săptămână la 2 lămpi.A fost o perioada f grea,bilirubina era la un nivel destul de scăzut,analize peste analize,in cele din urmă reusind sa trecem cu bine.L-am alaptat pana la aproape 2 ani,urmand tratament cu fier si alimentație diversificată,insa nici acum nu suntem împăcați f bine cu anemia.
  Însă,doresc sa va întreb,credeti ca icterul patologic a fost cauzat prin urmarea clamparii bruște?
  Din pacate,nu am stiut acest lucru,poate as fi evitat această grea perioadă pentru mine si copilul meu.
  Va multumesc anticipat!

 5. Ioana

  Mentionez ca am avut si incompatibilitate de grupa sanguina,insa nu stiu cum a fost posibil.(Eu 01 negativ,soțul AB4 negativ,iar bebe A2 negativ).

Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

clear formSubmit